Relatietherapeute Rika Ponnet: "Elk conflict is een schreeuw om verbondenheid"

Rika Ponnet.
RV Rika Ponnet.
Met haar bestseller ‘Blijf bij mij’ verspreidde relatietherapeute Rika Ponnet de hechtingstheorie in Vlaanderen. Haar nieuwste ‘Alleen met jou’ is een pleidooi voor de romantische liefde, voor durven graag zien en graag gezien worden.

Ze is zelf nog steeds verbaasd over de gigantische impact die ‘Blijf bij mij’ had. En hoewel het boek zeker niet bedoeld was als een manier om een diagnose te stellen, is dat wel een beetje het resultaat. 
Ponnet: "Ik merk het geregeld in mijn kabinet. Mensen hebben de hechtingstypes in ‘Blijf bij mij’ op zichzelf toegepast en zeggen: ‘Ik ben angstig gehecht en hij is afwijzend vermijdend, we hebben een groot probleem’. Terwijl de hechtingstheorie toch iets complexer is dan dat. Bovendien is het geen vaste typologie. Je bént je hechtingsstijl niet. Afhankelijk van de relatie waarin je zit en de partner met wie je verbonden bent, kan je hechtingsgedrag verschillen. Maar het is wel een basisvoorkeur of emotionele logica die je gedrag zal sturen."

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK VAN DESSEL

    Neen, veleer als een schreeuw om onafhankelijkheid en tot vrijheid.

  • Thierry Vansweevelt

    Als je boeken niet voor zelfdiagnose zijn, schrijf ze dan niet. Of ben jij geen erkend psychologe, die beter zich zou bezighouden met consultaties?

  • Jan Marens

    Sorry maar echt waar die kent er weinig van. Hoe kun je zo slecht zijn in relatieadvies en toch zo bekend zijn?