Psychologen ‘ontmaskeren’ liefde op het eerste gezicht

liefde op het eerste gezicht?
Unsplash liefde op het eerste gezicht?
Mensen worden niet in een oogwenk echt verliefd — maar achteraf menen ze het zich wel zo te herinneren. Onderzoek door psychologen ontmaskert ‘liefde op het eerste gezicht’ als een kwestie van vertekende herinneringen en gewone lichamelijke aantrekkelijkheid.

Het is een van de grootste clichés uit de romantische sfeer: liefde op het eerste gezicht. Het wordt in ontelbare films uitgebeeld. En één op de drie mensen zegt het ooit al eens te hebben meegemaakt. Je wordt aan iemand voorgesteld op een feestje, je wisselt een paar woorden, een korte fijne babbel, lachen, je kijkt in elkaars ogen en je weet meteen: dit ís het, the real thing.

Of je ziet iemand, soms in een drukke zaal vol met mensen, en je voelt: op haar of hem kan ik zó verliefd worden, je maakt echt kennis en het klikt. Boem paukenslag! Verliefd!

Maar gaat het ooit wel écht zo in de werkelijkheid? Is echte verliefdheid niet een te ingewikkeld en diepgaand gevoel om zomaar in enkele tellen te komen opzetten? Heb je om echt verliefd te worden niet meer nodig dan één gesprek en een paar blikken?

Roze bril

Kortom, bestaat liefde op het eerste gezicht écht? Of is het niet meer dan een romantisch sprookje, zoals een Nederlands team psychologen, onder leiding van Florian Zsok, beweert. Dat magische moment is volgens hen niets meer dan sterke lichamelijke aantrekking.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • EDDY LENAERTS

  En dit na onderzoek bij 0,00000000001% van de bevolking wauw. Echt geloofwaardig al die wetenschap.

 • Anne Geerts

  Ik zag mijn man op een fuif binnen komen nu meer dan 30 jaar geleden en geloof mij, ik was op slag verliefd en verkocht aan hem! Ik zou diezelfde week nog met hem getrouwd zijn als hij dat gevraagd had

 • Gerd Peeters

  Moet nu echt alles zo koud ontleed worden, mogen wij nu echt geen illusies meer hebben? Het is erg gesteld met deze wereld.

 • Dimi Bauwens

  De menselijke psyche is nog steeds een raadsel, maar onze wonderdokters hebben nu verliefdheid ontrafeld. Grap van de dag.