Opnieuw meer keizersnedes: de voor- en nadelen op een rijtje

thinkstock
Een keizersnede is zowel voor moeder als kind een risicovolle onderneming. Toch stijgt het aantal jaar na jaar. Van 2008 tot 2014 steeg het aandeel keizersneden van 19,8 naar 21 procent. Het streefcijfer van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt tussen 10 en 15 procent. De meerderheid van de keizersneden - 59 procent in Vlaanderen - wordt op voorhand gepland. Dat blijkt uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) opvroeg bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

"Te veel vrouwen bevallen via keizersnede, terwijl dat medisch gezien niet noodzakelijk is. Ze kiezen er vaak voor uit praktische en esthetische overwegingen", luidt het.

Johan van Wiemeersch, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG), vindt het een trieste evolutie. "Uit die enquête bleek dat 15 procent van de collega's zou ingaan op het verzoek van de patiënt, zonder dat er een medische reden voor is."

Pro's en cons

Net als alle operaties is een keizersnede niet zonder risico. Als je een zwangerschap zonder complicaties hebt, is een natuurlijke bevalling zonder twijfel de meest veilige optie. Wij zetten de pro's en cons van een keizersnede even op een rijtje.  

Hou er eerst en vooral rekening mee dat je na een keizersnede risico loopt om met verschillende complicaties te kampen te krijgen, zoals:

* Infecties: hoewel je voor je operatie een dosis antibiotica toegediend krijgt is het alsnog mogelijk dat je te maken krijgt met een infectie na een keizersnede.
* Pijn: herstellen na een keizersnede duurt langer dan herstellen na een vaginale geboorte. Niet alleen je wonde voelt trekkerig en pijnlijk aan, maar ook in je buik zelf kan het vaak oncomfortabel aanvoelen.
* Bloedklonters: net als bij alle andere operaties loop je bij een keizersnede het risico om een bloedklonter te ontwikkelen. Het wordt levensgevaarlijk wanneer die klonter zich vastzet in je longen of zelfs hersenen.
* Vastgegroeid littekenweefsel: littekenweefsel dat ontstaat na een operatie kan ervoor zorgen dat de organen in je buik aan elkaar, of aan de buikwand, gaan vastzitten. Ongeveer de helft van de vrouwen die een keizersnede onderging heeft hier last van. Dat percentage loopt bovendien snel op na meerdere keizersnedes. Zulke vergroeiingen kunnen bijzonder pijnlijk zijn omdat ze de bewegingsvrijheid van je interne organen beperken.

Daarnaast kan een keizersnede ook een invloed hebben op het verloop van toekomstige zwangerschappen. Zo is het bijvoorbeeld waarschijnlijk dat je na een eerste keizersnede ook voor je volgende bevallingen voor deze methode zal moeten kiezen. Bovendien loop je ook een klein risico dat het litteken op je baarmoeder tijdens een volgende zwangerschap opnieuw opent.

Natuurlijk zijn er ook voordelen verbonden aan een keizersnede. Zo weet je bij een geplande keizersnede perfect wanneer je kind geboren zal worden, en krijg je ook niet te maken met de pijn die je bij een natuurlijke geboorte wel hebt. Bovendien is een (spoed)keizersnede in sommige gevallen ook echt nodig om het leven van moeder of kind niet in gevaar te brengen. Dan is het natuurlijk een voor de hand liggende keuze, en wegen de nadelen niet op tegen de voordelen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.