Opgelet, uw relatie kan uw gezondheid schaden

Relaties vol intriges à la Desperate Housewives laat u best aan u voorbijgaan.
ABC Relaties vol intriges à la Desperate Housewives laat u best aan u voorbijgaan.
Stress in relaties verhoogt aanzienlijk de kans op vroegtijdige sterfte. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Kopenhagen dat nieuwsplatform The Atlantic heeft kunnen inkijken.

"In uw dagelijkse leven, ervaart u enig conflict met uw partner, kinderen, familieleden, vrienden of buren?" De universiteit van Kopenhagen heeft in 2003 een survey uitgevoerd bij 10.000 mensen tussen 36 en 52 jaar en gevraagd om voorgaande stelling te beantwoorden met 'altijd', 'dikwijls', 'soms', 'zelden' of 'nooit'.

Elf jaar later zijn 422 onder hen gestorven - een statistisch gebruikelijk aantal. Maar frappant is dat de mensen die 'altijd' of 'dikwijls' op de stelling geantwoord hebben, tot drie keer meer kans hebben om tot de overledenen te behoren.

Geen stoffig besluit
Vooral zorgwekkende relaties met partners of kinderen stuwen de kans op sterfte de hoogte in, maar ook die met pakweg een buurman heeft een negatief effect op uw gezondheid. De conclusie van de onderzoekers is dan ook onverbiddelijk: "Stressvolle relaties verhogen de kans op sterfte." Vooral bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd is dit effect merkbaar.

Als conclusie formuleren de wetenschappers geen stoffig academisch besluit, maar geven ze de lezer een praktische tip mee: investeer in je relaties. "Maar," voegen ze er fijntjes aan toe, "als je relatie compleet in duigen ligt, met weinig perspectief op herstel, kap er dan volledig mee en maak een lijst met zaken die je nog graag zou willen verwezenlijken de tijd die je nog op deze planeet rest."

Voelt u weinig voor deze dratische oplossing? Dan geven de onderzoekers de raad mee om een therapeut in conflictmanagement te gaan opzoeken. Dergelijke strategieën kunnen immers de kans op een vroegtijdige dood drastisch verminderen.

Mannen meer kwetsbaar
Studies zoals deze hebben ook in het verleden al furore gemaakt. Stressvolle relaties zouden de kans op cardiovasculaire ziektes en falen van het immuunsysteem en het endocriene stelsel met zich meebrengen. Naar de reden is het gissen. Wellicht spelen opruiende cytokines en stijgingen in de cortisolspiegel - het stresshormoon bij uitstek - een rol.

Tot slot geven de onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen mee dat mannen fysiek meer kwetsbaar zijn voor relatieproblemen dan vrouwen. Dat ligt volledig in lijn met de gangbare wetenschappelijke theorieën die de gezondheid van mannen heel erg relatieafhankelijk definiëren. Mannen scheiden bijvoorbeeld meer cortisol in reactie op stress af dan vrouwen. En was het niet Harry Nilsson, en niet Mariah Carey, die de eerste was om in 1971 de sjofele songtekstlijn, 'I can't liiiiive if living is without you', uit te stamelen?