Ondanks winst Wurst: transgenderisten in de EU vaak blootgesteld aan geweld

Winnaar van het Eurovisiesongfestival 2014, transgenderist Conchita Wurst.
EPA Winnaar van het Eurovisiesongfestival 2014, transgenderist Conchita Wurst.
Transgenderisten, homoseksuele en biseksuele jonge mensen zijn in Europa volgens een enquête nog steeds blootgesteld aan vijandigheden. Mensen, die van klassieke geslachtsrollen afwijken, worden daarbij bijzonder vaak het slachtoffer van geweld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA - Fundamental Rights Agency).

Maar er zijn ook positieve signalen. "Het Eurovisie Songfestival heeft aangetoond, dat er een zekere mate van respect en tolerantie tegenover homoseksuelen, biseksuele en transgenderisten bestaat", zei FRA-directeur Morten Kjaerum vandaag . Hij hoopt dat die ontwikkeling zich nog verder doorzet.

Bevraagden van 18 tot 25 jaren gaven aan zich zeldener openlijk kenbaar te maken als homoseksueel, biseksueel of transgender, dan oudere deelnemers aan de enquête. Ongeveer twee derden van alle bevraagden verborgen hun seksuele geaardheid respectievelijk identiteit tijdens hun schooljaren.

In totaal namen meer dan 93.000 transgenderisten, bi- en homoseksuelen boven de 18 jaar uit de hele Europese Unie aan de niet-representatieve online-bevraging deel. Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten had de eerste resultaten al in januari bekendgemaakt.