Exclusief voor abonnees

Nooit zin in seks? “Avondje met sexy lingerie en kaarsen zal het niet oplossen”

Voor sommige koppels komt vrijen er nooit meer van.
Shutterstock Voor sommige koppels komt vrijen er nooit meer van.
Steeds meer vrouwen stappen ervoor naar de seksuoloog: geen zin in seks. Alles zit goed in de relatie en toch is vrijen meer een last dan een lust. “Je kan écht wel opnieuw leren genieten”, zegt seksuoloog Ingeborg Timmerman. “Ik probeerde inzichtelijk te maken waar het bij vrouwen vastloopt, want het is toch vreemd dat je een fijne man hebt en je met hem geen leuke dingen wil doen?”

De vergelijking met de pot is bekend. Het eerste jaar van je relatie steek je er telkens als je seks hebt een erwt in. Alle volgende jaren neem je er bij elke vrijpartij een erwt uit. Conclusie: je krijgt die pot nooit meer leeg. Geen idee of iemand dat ooit echt heeft uitgeprobeerd, maar voor de meeste koppels is het een waarheid als een koe: hoe langer je samen bent, hoe minder groot het verlangen naar seks wordt.

Hoewel mannen ook hun problemen hebben, zijn het toch vooral vrouwen die worstelen met een gebrek aan zin. Onderzoek in de VS en Groot-Brittannië heeft het over veertig procent van de vrouwen die ermee te maken krijgt, en 15 procent die er voortdurend mee kampt. In relaties die korter duren dan een jaar zegt 79 procent van de vrouwen één of meerdere keren per week seks te hebben. Na vijf jaar is dat nog 29 procent. Het is de klacht van deze tijd: voor veel vrouwen hoeft seks niet meer zo nodig.

“Ik hoor het vaak in mijn praktijk”, zegt seksuologe Ingeborg Timmerman. “Dat grote schuldgevoel. ‘Ik heb een liefdevolle partner, onze relatie is best wel goed, en toch heb ik geen zin om te vrijen. Wat is er mis met me?’”

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vince Janssens

  Handarbeid is ook eerlijke arbeid

 • Roger Dufour

  Zeer leuk om af en toe eens andere melk te drinken.

 • Bert Verplanken

  “Ik heb nu geen zin”, hoor je vaak. Maar als je moet uitleggen dat je geen zin hoeft te hebben, dat die wel komt als je er gewoon aan begint, dan is de sfeer ook direct weg. Ik denk dat veel dames (er zullen ook heren zijn) gewoon wachten tot ze ooit spontaan zin hebben, maar dat hoeft niet. Als mijn partner zin heeft dan moet het toch wel toevallig zijn dat ik dat net op dat moment ook heb, en toch ga ik er dan voor, de zin komt automatisch als je er aan begint :-). Dames (en heren), ga ervoor

 • jeroen Deschrijver

  Als je eigen vrouw niet meer wil, er zijn er nog andere die wel zin hebben.

 • mike vanginderen

  Dan maar een ritje met de handkar.