Nieuw in China: XL-parkeerplek voor vrouwen

G105 on Twitter
Cliché alert: vrouwen kunnen niet parkeren. En om dat stereotype nog eens kleurrijk te onderstrepen, voorziet een Chinese parking extra grote parkeerplaatsen in Barbieroze, uitsluitend voor dames die wel eens knoeien bij het manoeuvreren. Het ergste van al: ze menen het ook nog bloedserieus.

Als vrouw zijnde kunnen we er eigenlijk nog hartelijk om lachen - van een portie zelfrelativering is nog nooit iemand gestorven - maar voor de Chinese makers van deze "women only" parkeerplaatsen is het bittere ernst. "We zien regelmatig vrouwen die moeilijkheden hebben met parkeren," legt de manager van deze parkeerplaats in de buurt van de Chinese stad Hangzhou uit. "Dat vertraagt het verkeer op parkeerplaatsen." Vrouwen hebben vooral problemen bij het achteruit parkeren, zo klinkt het. Vandaar deze acht parkeerplekken die 50% groter zijn dan de andere, gemarkeerd door - originaliteit troef - Barbieroze lijnen. Voorlopig zijn nog maar acht van de 361 plekken exclusief voor vrouwen voorbehouden, maar de manager plant uit te breiden als het succesvol blijkt.

Vrouwvriendelijke parkeerplaatsen

Deze Chinese parking is niet de eerste die met dit idee, ook in onder meer Australië, Zwitserland, Duitsland, Nederland en zelfs bij ons in Hasselt bestaan op sommige plaatsen speciale parkeerplekken voor vrouwen. Al zijn die net iets vrouwvriendelijker van opzet: daarbij is het doel om vrouwen een veiliger gevoel te geven en het risico op aanranding in te perken, door die plaatsen bijvoorbeeld vlak bij een ingang of uitgang van een ondergrondse parkeergarage te markeren. Dat ze soms dan ook een tikje groter uitvallen, is niet meer dan een sympathiek extraatje van de ontwerper. Of zoals een man op een forum rond het onderwerp bijna aandoenlijk behulpzaam opmerkt: "Vrouwen hebben vaak ook meer (winkel)tassen uit hun wagen te halen, waarvoor ze meer plek nodig hebben." Een man naar ons hart - al weten wij zelf natuurlijk ook dat het een kanjer van een drogreden is.

Vrouwen die slecht parkeren, vertragen het verkeer op parkeerplaatsen

Manager Chinese parkeerplek

Controverse op sociale media

De parkeerplaatsen bestaan al sinds maart in China, maar nu pas veroorzaken ze veel ophef op sociale media. Vrouwen zijn niet te spreken over het seksistische karakter van dit initiatief, mannen kunnen hun lol dan weer niet op. Wijzelf kunnen er stiekem wel om lachen, en zouden eerlijk gezegd best blij zijn met wat centimeters extra af en toe (Die, ehm, 'winkeltassen', weet je wel...). Maar de hamvraag blijft vooral: die vrij mannelijk ogende auto die zich daar schaamteloos op "onze" roze streep placeert, zou die ook niet wat centimeters extra kunnen gebruiken? Want - surprise surprise - ook mannen zijn niet altijd parkeertalenten, en zij hebben hun geslacht helaas niet als excuus. Ocharme.

twitter
New York Post on Twitter