Niet zijn schuld: loeren naar andere vrouwen zit ingebakken

thinkstock
Als je de ogen van je man regelmatig ziet afdwalen als er een knappe vrouw passeert, mag je hem daarvoor niet te hard aanpakken. Dat gedrag is immers evolutionair gegroeid, zo bewijst onderzoek. Hoewel vrouwen zich vooral aangetrokken voelen tot vertrouwde gezichten, vinden mannen onbekende vrouwen veel aantrekkelijker. Dat komt omdat ze voorgeprogrammeerd zijn om zoveel mogelijk te paren.

Eerdere studies toonden nochtans aan dat mensen aangetrokken worden door vrienden en partners op basis van hun vertrouwde of 'gemiddelde' gezicht, dat overeenkomt met de grootte en vorm van de algemene bevolking. Maar deze nieuwe studie bewijst dat er toch een groot verschil is tussen mannen en vrouwen over hoe die eerste aantrekking blijft bestaan.

Man vs. vrouw
Een team van de University of Stirling en de University of Glasgow zette  een reeks experimenten op poten om de veranderingen in percepties qua aantrekkelijkheid te analyseren. Voor een daarvan werden 83 vrouwen en 65 mannen geselecteerd. Zij kregen foto's te zien van vijf mannen en vijf vrouwen, een foto per keer, en moesten hen beoordelen op aantrekkelijkheid op een schaal van zeven punten.

Daarna kregen de proefpersonen opnieuw foto's te zien van de mannen en vrouwen, maar deze keer werden de foto's vanuit een ander perspectief gemaakt. Zo hadden ze niet het gevoel dat het om dezelfde mensen ging.

En wat bleek? De vrouwelijke proefpersonen gaven het gezicht van de mannen een hogere score als ze hem voor de tweede keer zagen. Dat komt omdat ze meer vertrouwd waren met het gezicht. Maar bij de mannen gebeurde net het omgekeerde: als ze een vrouwelijk gezicht voor de tweede keer zagen, beschouwden ze haar als minder aantrekkelijk. De mannelijke gezichten gaven ze daarentegen wel een hogere score.

Voorgeprogrammeerd
In een tweede gelijkaardig onderzoek kregen vrijwilligers opnieuw foto's met gezichten te zien, waarbij ze moesten oordelen hoe betrouwbaar en sexy die waren. Als het experiment herhaald werd, gaven de vrouwen weer hogere scores, terwijl de mannen de vrouwelijke gezichten als minder sexy beschouwden.

Volgens de onderzoekers kunnen de bevindingen verklaard worden door de evolutie. "Mannen zijn voorgeprogrammeerd om een zo groot mogelijk nageslacht te hebben, door te paren met zoveel mogelijk verschillende partners", legt dr. Anthony Little uit. Daarom gaan hun ogen constant op zoek naar nieuwe vrouwen, ook al hebben ze een vaste partner.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in 'Archives of Sexual Behaviour'.