Netflix en sociale media nefast voor seksleven jonge Britten

thinkstock
Jonge Britten hebben steeds minder seks, stelt nieuw grootschalig onderzoek. Naast de werk-privébalans is een van de redenen de alomtegenwoordigheid van sociale media en de populariteit van streamingsdiensten als Netflix. De digitale afleiding leidt ertoe dat intimiteit steeds vaker naar het achterplan verschuift, stellen vorsers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

De wetenschappers analyseerden gegevens van meer dan 34.000 Britse mannen en vrouwen in de leeftijd tussen de zestien en 44 jaar voor hun vierde National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles, of kortweg Natsal-4. Deze data werden vergeleken met eerdere Natsal-onderzoeken uit 1991, 2001 en 2012.

Uit de resultaten komt naar voren dat de gemiddelde seksuele activiteit bij de Britten sinds 2001 in dalende lijn zit. De sterkste afname werd opgetekend bij 25-plussers en bij seksueel actieve gehuwden en samenwonenden. Uit de meest recente gegevens blijkt dat slechts 41% van de jonge Britten één keer of meer per week seks heeft. 

Tegelijk geeft 50,6 procent van de onderzochte vrouwen en bijna twee derde van de onderzochte mannen (64,3 procent) aan naar een frequenter seksleven te streven. Die wil is het duidelijkst bij gehuwden en samenwonenden, jonge ouders die soms worstelen met de uitdagingen van het ouderschap. Veel ondervraagden menen ook dat hun seksfrequentie lager is dan wat als de ‘norm’ wordt gezien.

‘Afleidingsprikkels’

Het rapport wijst ook naar ‘afleidingsprikkels’ zoals sociale media, smartphones, Netflix en andere streamingsdiensten die veel vrije tijd opslorpen waardoor seksuele activiteit wordt bemoeilijkt. Leven in een digitaal tijdperk wordt zo complexer, het leidt ertoe dat de grens tussen de privéruimte thuis en de openbare buitenwereld vervaagt.

Netflix betwist enkele conclusies van de studie. De streamingsgigant vindt het niet opportuun dat naar hen gewezen wordt als oorzaak voor een decennialange daling van seks. “Naar onze mening is dat veel te veel eer”, luidde de reactie van Netflix-woordvoerder aan The Daily Mirror.

EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.