Negen op de tien Belgische meisjes al slachtoffer van seksuele intimidatie

Getty Images/iStockphoto
Negen op de tien Belgische meisjes zijn al het slachtoffer geworden van seksuele intimidatie, tegenover 28 procent van de jongens. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Plan International, naar aanleiding van Wereldmeisjesdag vandaag. Iets meer dan drie kwart van de jongeren zegt al getuige geweest te zijn van zulke intimidatie. De ngo lanceert vandaag het Safer Cities-platform. 

Safer Cities is een digitaal platform waar jongeren nog tot het einde van het jaar openbare plaatsen in Antwerpen, Brussel en Charleroi kunnen identificeren waar ze zich ongemakkelijk, bang, gelukkig of veilig voelen. Ze kunnen er ook oplossingen delen rond de aanpak van seksuele intimidatie.

De bevraging gebeurde met een steekproef bij 700 jongeren tussen de 15 en 24 jaar in Antwerpen, Brussel en Charleroi. Voor Plan International België wijzen de bevindingen op een "structureel samenlevingsprobleem". De resultaten worden ook bevestigd door een eerder onderzoek, naar grensoverschrijdend gedrag op Belgische festivalweides.

Een op de vijf meisjes geeft aan al eens het slachtoffer geweest te zijn van ongewenste aanrakingen. Nafluiten (82 procent), langdurig aanstaren (79 procent) en opmerkingen over het uiterlijk (62 procent) zijn de meest voorkomende voorbeelden van intimidatie. Uit de peiling blijkt verder nog dat het voor de jongeren niet altijd duidelijk is dat dit allemaal onder seksuele intimidatie valt.

Plan leert verder nog dat slachtoffers vaak niet weten waar ze met hun verhaal of klacht kunnen aankloppen. 

Het Safer Cities-platform is al actief in andere landen, zoals Australië, Oeganda en Vietnam. 
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo BAVRE

  Waar men nu zo spel van maakt was vroeger gewoon folklore. Vooral bouwvakkers waren toen gekend om naar passerende vrouwen te fluiten en lieve woordjes te roepen. Nooit hoorde ik vrouwen reclameren, integendeel, zij wuifden eens, lachten, schudden eens met een achterste of stapten gewoon door maar dat waren dan meestal kwezels.

 • jill VAN WINCKEL

  wanneer gaat deze zever nu eens eindelijk ophouden ??? zelfs een schouderklopje als felicitatie is tegenwoordig "sexuele intimidatie"

 • Anne Liesje

  Nafluiten en aanstaren zijn vormen van seksuele intimidatie!!! En dat is nu precies waarom vrouwen (maar ook al meisjes) zich zo voor opdirken. Waardeloos onderzoek als je bekijkt in welke 'representatieve' steden ze het onderzoek deden. Zulke peilingen brengen juist de maatschappij in gevaar door hun van de pot gerukte informatie.

 • Lennert Van Betten

  Nafluiten en nastaren zijn geen seksuele intimidatie.

 • Lennert Van Betten

  '9 op 10 Belgische mannen maandenlang aan het lijntje gehouden en gemanipuleerd door vrouwen.' Waarom altijd die man-slecht, vrouw-goed, kwestie?