Na de seks is bijna helft vrouwen triest. Waarom?

Vrouwen die zich na een vrijpartij triest en melancholisch voelen: ze vormen hoegenaamd geen uitzondering.
THINKSTOCK Vrouwen die zich na een vrijpartij triest en melancholisch voelen: ze vormen hoegenaamd geen uitzondering.
"Elk dier is triest na de coïtus, behalve de vrouw en de haan". Dat schreef de Griekse arts en filosoof Claudius Galenus rond het jaar 150. Nu blijkt de man die een belangrijke plaats inneemt in de westerse geneeskunde het bij het verkeerde eind te hebben. Vrouwen die zich na een vrijpartij triest en melancholisch voelen: ze vormen hoegenaamd geen uitzondering.

Integendeel: 46 procent van de bevraagde universiteitsstudentes verklaarden in een recente rondvraag dat ze al minstens één keer dergelijke symptomen hebben ervaren. Het gaat dan over zogenaamde PCD: post-coïtale dysforie. Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in vakblad Journal of Sexual Medicine.

Meer dan 5 procent van de 230 ondervraagde vrouwen verklaarde dat ze in de voorbije maand al enkele keren PCD-symptomen hadden ervaren. Daarbij bleek er geen verband tussen PCD en intimiteit in vaste relaties.

Ook na goeie seks
Eerdere studies tonen aan dat 10 procent van de vrouwen deze 'post-seks blues' hebben. Die uit zich in huilbuien, angst, agitatie, een gevoel van melancholie of depressie en zelfs agressie. In een Australische studie uit 2011 stelde één op drie vrouwen zich terneergeslagen te voelen na de seks, ook als die bevredigend was.

Hormonaal en evolutionair
Onderzoekers van het Queensland Institute of Technology leggen de oorzaak bij hormonale veranderingen die na het orgasme optreden en ook zorgen voor post-coïtale hoofdpijn. Onderzoeker Robert Schweitzer van de universiteii van Queensland meent dat die negatieve emoties na de seks wellicht ook een evolutionaire functie hebben.