Mila Kunis in open brief: "Ik werd verplicht om halfnaakt te poseren"

AP
Dat Hollywood geen makkelijke wereld is, dat weten we al. Tegenwoordig komen meer en meer actrices naar voren en vertellen ze over de dingen die ze moesten doorstaan om succesvol te worden. Zo ook Mila Kunis: "Als ik niet halfnaakt zou poseren om de film te promoten, zou de filmproducer mijn carrière beëindigen," schrijft ze in een open brief.

"Nooit zou ik nog in Hollywood werken als ik hem niet zou gehoorzamen, dreigde hij," zo schrijft ze in de brief die gepubliceerd werd in het Amerikaanse magazine A Plus. "Tijdens mijn carrière werden verwijten naar mijn hoofd geslingerd, ben ik aan de kant geschoven, minder betaald, genegeerd en gediscrimineerd ... enkel omdat ik een vrouw ben," haalt ze uit. "Om in deze industrie succesvol te zijn als vrouw, heb ik mezelf geleerd om de regels van het mannenclubje te volgen. Maar hoe ouder ik word en hoe langer ik werk, hoe meer ik besef hoe fout die regels zijn. En nog erger: hoe stom het is dat ik het toegestaan heb."

Al was het wel een keerpunt voor de actrice. "Ik wou mezelf niet meer onderwerpen aan de regels. Zou ik echt nooit meer werk vinden? Ik was razend. Ik voelde me een object. En voor het eerst in mijn carrière zei ik 'nee'. En weet je wat? De wereld stopte niet met draaien. De film bracht veel geld op en ik heb nog steeds werk."

Maar het gaat haar niet alleen om haar lichaam. "Een invloedrijke mannelijke producer omschreef me ooit als de bijna-echtgenote van Ashton (Kutcher, haar man) en de moeder van zijn kinderen. Zo reduceerde hij mijn waarde tot quasi niets: enkel mijn relatie met een succesvolle man en het feit dat ik kinderen kan baren, waren belangrijk." Met de brief wil ze de seksistische heerschappij in Hollywood een halt toeroepen. "Ik heb het gehad met compromissen. Ik laat me niet langer doen. Als ik nog eens met zulke commentaren geconfronteerd word, zal ik de persoon er zeker over aanspreken."