Mensen met deze persoonlijkheid gaan sneller vreemd

Shutterstock
Ontrouw: het is een delicaat onderwerp waar al veel over gelezen en geschreven is. Niet zo vreemd, als je weet dat maar liefst één volwassene op vijf er eens mee te maken krijgt. Maar hoe kan het eigenlijk zo ver komen? Welke factoren spelen een rol? Wetenschappers van de University of Nicosia hebben zich erin verdiept en beweren dat je karakter veel bepaalt.

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke blad Personality and Individual Differences, werden 576 volwassenen ondervraagd. Zij moesten open en eerlijk vertellen over hun persoonlijkheid, hun liefdesleven en of ze ooit een scheve schaats gereden hadden. Daaruit blijkt dat mensen die heel zorgvuldig, verantwoordelijk en principieel zijn minder vaak overspel plegen. 

Het zwarte schaap

Wie gaat wel de mist in? Vooral mensen die een open boek zijn. Dat klinkt op zich niet vreemd. Iemand die heel ruimdenkend is en openstaat voor nieuwe ervaringen, zal sneller geïntrigeerd zijn door een nieuwe vamp of adonis. Maar het zet je wel aan het denken. Als iemand vreemdgaat, zullen we snel met het vingertje wijzen. “De schande, het verraad! Wat een rotzak of ondankbaar schepsel.” Overspel dat aan het licht komt, ontaardt al snel in een scheldpartij over het zwarte schaap. Maar mensen die heel open zijn, zijn niet per se slechteriken. Ze zijn evengoed creatief, hartelijk, enthousiast, gelukkig als ze omringd worden door vrienden én ze zullen nooit iemand uitsluiten. De waarheid is dus veel ingewikkelder. 

“Mensen die overspel plegen, worden ‘s ochtends niet wakker met zin om hun partner te kwetsen. Vaak zijn het geen ‘slechte’ mensen, maar gewoon personen die een keuze hebben gemaakt die anderen kwetsen”, meent ook relatietherapeut Tammy Nelson. Ook relatie-expert Esther Perel schrijft in haar boek ‘Liefde in verhouding’ dat we met een frisse blik naar overspel moeten kijken. “We gaan er meteen van uit dat overspel het ergste is wat in een relatie kan gebeuren, maar dat klopt niet voor de volle 100%. Want wie bedrogen wordt, is vaak niet het enige slachtoffer. Wat als iemand al jaren het gevoel krijgt dat hij of zij verwaarloosd wordt of dat z’n partner nooit meer wil aangeraakt worden? Als die persoon dan een scheve schaats rijdt, gaat het niet zozeer om overspel, maar is het eerder een poging om opnieuw respect te krijgen van iemand”, zei ze eerder al.

Vrouwen versus mannen

Het onderzoek bracht nog enkele andere zaken aan het licht. Zo zouden vrouwen minder vaak dan mannen vreemdgaan. Ook mensen in een gelukkige relatie hebben - logischerwijs - minder vaak een affaire. “Vrouwen die zich verantwoordelijk gedragen, niet al te open zijn en een gelukkige relatie hebben zullen minder geneigd zijn om een misstap te begaan. Mannen die niet supertevreden zijn met hun relatie, zorgeloos in het leven staan en heel sociaal zijn, lopen dan weer het meeste risico”, besluiten de wetenschappers. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Pierre Ocreman

    Zo zouden vrouwen minder vaak dan mannen vreemdgaan? Dus zijn er voor elke man meerdere vrouwen beschikbaar? Dan gaan we niet vreemd he? Dan helpen we deze dames in hun eenzaamheid.

  • Nico Dakman

    Dit gaat niet over iedereen Jurgen . Ik ben ook heel introvert. Mijn vrouw is ook heel open en is bij mijn weten zeker nog niet vreemdgegaan, al doet dit artikel mij wel een beetje twijfelen:-) Vreemdgaan doe je bewust dus kies je bewust voor iemand te kwetsen ipv te praten over wat er in u hoofd speelt . Als het vertrouwen weg is is de relatie voorbij zo simpel! Ik heb totaal GEEN respect voor mensen dat vreemdgaan!

  • Jurgen Van Loon

    Klopt niet, ik ben een open persoon en ik ga niet vreemd, waarom zou ik.... Een vriendin van mij is introvert persoon en die ga elke week vreemd! Want die klapt haar ni voorbij, ik daar en tegen zou het ni kunnen verzwijgen