Mei Plasticvrij: gebruik een menstruatiecup in plaats van tampons of maandverband

Getty
Mei Plasticvrij is bijna drie weken ver en samen werken we aan een betere wereld met minder afval. Elke week geeft NINA samen met zero waster Veerle Colle een ecologische tip! 

Wist je dat tampons voor ongeveer 136 kilogram afval zorgen in jouw leven? Maandverband doet het zelfs nog slechter. "Waarom zou je dus niet gaan voor een duurzaam, herbruikbaar alternatief? Iets dat bovendien goedkoper uitkomt?" vertelt Veerle Colle.

"Inmiddels zijn ze verkrijgbaar in alle kleuren én zonder geuren! 'De menstruatiecup' (The DivaCup​ , Mooncup​, De Groene Cup​ , de cup van Lamazuna​, ...) Uit ervaring kan ik je vertellen dat het zo comfortabel zit dat je de Russische vlag hélemaal vergeet."

Voor de leken: een menstruatiecup is een soort bekertje dat je inwendig draagt en dat al je menstruatiebloed opvangt. Omdat de beker gemaakt is uit niet-giftige en flexibele materialen kan bijna iedere vrouw hem gebruiken. Daarnaast zijn ze ook ecologisch. Een exemplaar kan je kopen voor ongeveer dertig euro. Duurder dan een doos tampons, maar je kan het wel 10 jaar gebruiken. En alsof dat allemaal niet genoeg is, zouden ze er ook voor zorgen dat je minder last hebt van krampen.

Benieuwd of zo'n cup ook iets voor jou is? Wij testten het een tijdje gelezen zelf uit. Lees onze recensie hier
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Buyck

    Eh... welke materialen? Is het echt zo gezellig om met een bekertje bloed rond te lopen in de stad, in de supermarkt aan de eindeloze rij aan de kassa? Is het veilig want... die dingen moeten telkenmale ontsmet worden (om een bloedvergiftiging te voorkomen...)