Mannen vallen in slaap, vrouwen knuffelen en ander gedrag na de seks dat je relatie beïnvloedt

Shutterstock
Knuffelen, een sigaret roken, nog even door je Facebookfeed scrollen, in slaap vallen, iets eten: er zijn tal van manieren hoe mensen zich gedragen na de seks. En dat kan een grote invloed hebben op je relatie en seksleven. Enkele sekstherapeuten geven uitleg.

Misschien wil jij na het vrijen gewoon nog even knuffelen met je partner. Dan kan het flink frustrerend zijn als die zich gewoon omdraait en nog een beetje op zijn gsm tokkelt, of gewoon regelrecht richting dromenland gaat. Of misschien val jij als een blok in slaap, en houdt je partner wel nog van een intiem gesprek achteraf. Kortom, iedereen houdt er zijn eigen gewoontes op na. Maar als je partner iets anders doet dan dat jij verwacht kan dat weleens voor teleurstelling zorgen.

Ben je daarentegen tevreden met wat er na de seks gebeurt, zal je niet alleen meer tevreden zijn over je seksleven zelf, maar ook over je relatie. Dat blijkt althans uit verschillende onderzoeken naar de effecten van postcoïtaal gedrag (of het gedrag na de geslachtsgemeenschap). Uit die studies bleek ook dat vrouwen een groter verband leggen tussen het gedrag na de seks en hoe tevreden ze zijn over hun relatie.

Dat is volgens sekstherapeute Renée Burwell niet verwonderlijk. “Vrouwen krijgen vaak aangeleerd dat seks en intimiteit hetzelfde zijn, waardoor een gebrek aan intimiteit na de seks hun het gevoel geeft dat hun partner niet om hen geeft”, vertelt ze. “Die affectie na een vrijpartij wordt vaak gezien als een symbool van intimiteit en zorgzaamheid van de partner. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Meer zelfs, een gezond seksleven betekent niet per se dat je ook dat je gelukkiger bent in je relatie. Uiteraard kunnen ze elkaar helpen, maar het niet omdat je geweldige seks hebt dat ook je relatie fantastisch is, of omgekeerd.”

Biologie kan een rol spelen

Waarschijnlijk de meest voorkomende klacht die seks- en relatietherapeuten te horen krijgen is dat mannelijke partners meteen na een vrijpartij in slaap vallen. Dat beaamt ook sekstherapeute Emily Jamea. “Ik hoor vaak van vrouwen dat ze het niet fijn vinden dat hun partner meteen na het hoogtepunt in slaap valt. Toch is het belangrijk voor vrouwen om te weten dat daar een biologische verklaring voor is. Na een orgasme komen er verschillende chemicaliën en neurotransmitters vrij, maar bij mannen komt er een speciale cocktail vrij die meteen tot slaperigheid kan leiden. Daarom hoef je het dus zeker niet persoonlijk op te nemen. Dat gezegd zijnde, moedig ik mannen wel aan om op z’n minst altijd een beetje te knuffelen na de seks.”

Ook sekstherapeute Ashley Grinonneau-Denton ziet vaak dat vrouwen eerder geneigd zijn om te knuffelen na de seks dan hun wederhelft. “De vrouwen die ik zie zijn meer geneigd om de sensuele ervaring voor te zetten. Dat komt omdat er tijdens het vrijen oxytocine vrijkomt, ook wel gekend als het knuffelhormoon, wat maakt dat je na de seks nog wat langer in de armen van je geliefde blijft liggen. Mannen zullen daarentegen eerder opstaan, iets om te eten of te drinken nemen, een sigaret roken of iets anders doen zodat hun dopaminegehalte hoog blijft nu hun lichaam niet meer zoveel produceert omdat ze een orgasme bereikt hebben.”

Toch zijn de sekstherapeuten het erover eens dat even tijd schenken aan elkaar, ook na de seks belangrijk is. “Het is hét ideale moment om je band te versterken”, vertelt Jamea. “Het is dan ook een van de meest kwetsbare emotionele én fysieke toestanden die er bestaan, zeker als we sterke gevoelens koesteren voor de ander.”

Zelfs als seks je slaperig maakt, of je wil opstaan om iets anders te doen, loont het dus de moeite om toch nog enkele minuten aan elkaar te spenderen. “De tijd die je eraan besteedt, kan de intimiteit, je band evenals de tevredenheid over je seksleven en relatie vergroten”, aldus sekstherapeute Rachel Needle.

Voelt knuffelen toch een beetje geforceerd aan? Probeer dan deze aanpak: rol zachtjes naar je partner toe en vertel hoeveel je om hem geeft. Dat kan al voldoende zijn om jullie verbinding te vergroten.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Bouduin

  In alle ernst: ik ben liefst gerust gelaten na de seks, maar eigenlijk ook al er voor. Seks is er om anderen een plezier te doen.

 • DAVID VAN LAER

  Na een x tijd van plezierige arbeid heb ik niet veel zin meer in knuffelen en dergelijke. Een voetbalwedstrijd fluiten ze toch ook af na 90 min. En gewoonlijk is er daar ook maar één partij gelukkig mee soms 2 maar dan was het gelijkspel. Niet gemakkelijk

 • Jean Emare

  Ieder mens is anders.. man.. vrouw.. en je gedraagt je in elke relatie anders. In de ene relatie is het een hekel aan iets hebben.. en in een andere relatie.. doe je het.. onbegrijpelijk dan weer wel.. of sta je het toe. Ma bon.. gewoon afsteken.. zoveel je kan.. en case closed.

 • mike milan

  Betalen en vertrekken...:-)

 • Bart Cornelis

  Je kan ook zeggen, dat was zen 150 euro waard :)