Mannen en vrouwen fantaseren over... hetzelfde

Thinkstock
Mannen en vrouwen fantaseren anders? Niet bepaald. Een Spaans onderzoek aan de universiteit van Grenada bij 2.250 Spaanse mannen en vrouwen tussen 18 en 73 die ten minste zes maanden een heteroseksuele relatie hadden wijst uit dat mannen en vrouwen voor het grootste deel gelijkaardige fantasieën hebben en ze fantaseren vooral over... hun partner.

Niet zo spannend, wel normaal: de meest voorkomende seksuele fantasie is een romantische, intieme fantasie met de partner of geliefde. Zowat 100 procent van de ondervraagden had al eens een plezante seksuele fantasie in zijn of haar leven, 80 procent fantaseerde ook wel eens over onprettige seks, zoals een verkrachting.

Al zijn er toch genderverschillen: mannen fantaseren iets meer over seks op zich, vrouwen neigen naar de romantische kant, al zijn die verschillen niet te overschatten: het gaat over een paar keer per maand.

Mannelijke fantasieën focussen zich ook eerder op nieuwe ervaringen en grenzen verleggen, zoals groepsseks, deelnemen aan een swingfestijn of een orgie. Geen paniek: deze fantasieën komen zowat eens per jaar of per leven voor.


Vrouwen fantaseren vaker dan mannen over seksuele overgave, zoals gedwongen worden tot seks en dit ook minstens een keer in hun leven. Negatieve seksuele fantasieën bij mannen is bijvoorbeeld homoseks.

De studie is erg beperkt omdat ze zich enkel op heteroseksuele relaties richt, al werden wel mensen van allerlei leeftijden bevraagd. De frequentie van de seksuele fantasieën roept echter vragen op, en doet afvragen of de respondenten niet een tikje preuts waren bij het antwoorden van de nochtans anonieme, internetvragenlijst.

Ondertussen is al een vervolgstudie gepland, dus het antwoord kan niet lang op zich laten wachten.