Mama, papa, kindje? Hét gezin bestaat niet meer

thinkstock
Mama, papa en twee kindjes, 50 jaar geleden was dat de meest voorkomende vorm voor een gezin. Die vorm lijkt al lang verleden tijd te zijn, tegenwoordig komt bijna elke samenstelling voor. "Er is niet langer één ideaal," zeggen experts.

Ouders die hertrouwd zijn, nieuw samengestelde gezinnen, adoptieouders, plusmama's en pluspapa's, het lijstje gaat nog wel even door. 

Dirk Luyten van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) vertelde aan Het Laatste Nieuws dat het concept 'gezin' niet aan het verdwijnen is, maar dat het wel enorm veranderde. Odisee bracht gisteren, naar aanleiding van de Internationale Dag van het Gezin, het boek 'Het gezin in Vlaanderen 2.0' uit. Wanneer je een gezin uit 1970 vergelijkt met een gezin van vandaag, zie je een duidelijk verschil. 

"Grootte en samenstelling van gezinnen zijn heel anders, kinderen verlaten op latere leeftijd het huis, koppels trouwen minder, gaan ongehuwd samenwonen, geboortes worden uitgesteld, meer partners gaan uit elkaar, er komen nieuw samengestelde gezinnen. De cijfers van 1970 en die van nu kunnen haast niet meer verschillen. Vorig jaar bestond slechts de helft van de gezinnen bijvoorbeeld uit gehuwde partners, terwijl dat 15 jaar geleden nog driekwart was."