Mama, papa, kindje? Hét gezin bestaat niet meer

thinkstock
Mama, papa en twee kindjes, 50 jaar geleden was dat de meest voorkomende vorm voor een gezin. Die vorm lijkt al lang verleden tijd te zijn, tegenwoordig komt bijna elke samenstelling voor. "Er is niet langer één ideaal," zeggen experts.

Ouders die hertrouwd zijn, nieuw samengestelde gezinnen, adoptieouders, plusmama's en pluspapa's, het lijstje gaat nog wel even door. 

Dirk Luyten van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) vertelde aan Het Laatste Nieuws dat het concept 'gezin' niet aan het verdwijnen is, maar dat het wel enorm veranderde. Odisee bracht gisteren, naar aanleiding van de Internationale Dag van het Gezin, het boek 'Het gezin in Vlaanderen 2.0' uit. Wanneer je een gezin uit 1970 vergelijkt met een gezin van vandaag, zie je een duidelijk verschil. 

"Grootte en samenstelling van gezinnen zijn heel anders, kinderen verlaten op latere leeftijd het huis, koppels trouwen minder, gaan ongehuwd samenwonen, geboortes worden uitgesteld, meer partners gaan uit elkaar, er komen nieuw samengestelde gezinnen. De cijfers van 1970 en die van nu kunnen haast niet meer verschillen. Vorig jaar bestond slechts de helft van de gezinnen bijvoorbeeld uit gehuwde partners, terwijl dat 15 jaar geleden nog driekwart was."
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ivy Ivy

  Of je nu een gewoon gezin hbt of samengesteld... Gaat erom dat je gelukkig bent! Cultuur of scheidingen doen er daarin niet toe hoor.

 • Mamadou Elmo

  Dit is ook de ondergang van Het Westen he!!! En iedereen da maar steken op alle anderen. Kijk in eigen boezem!!! En maar bleiten: O ze waarden en onze normen en onze cultuur en onze.... wah wah. Jullie hebben zelf eigenhandig alles om zeep geholpen.

 • ghreu foorever

  Chance dat den islam bestaat huwelijk papa mama en kindjes gewoon normaal en ni beginnen met alternatieven

 • Truckdriver 1976

  Ale ik ben nog van de oude stempel,al 16jaar bij elkaar,gehuwd en drie prachtige dochters samen.

 • Narjiss Sabri

  Ben gehuwd en wil nog derde kind,ik hou van zekerheid dus samenwonen vind ik maar nix want als ge mekaar beu zijt dan pakt de 1 direct zen koffer en weg is hij of zij.het traditionele is het beste