Maakt lang haar mannen ook aantrekkelijker?

Instagram Ken Stoffers
In de metalscene weten ze het al veel langer, maar de trend waait nu ook steeds meer over naar andere kringen: mannen met lange haren, die ze ook weelderig los laten hangen. Denk aan de golvende lokken van Ken uit Temptation Island, of de lange coupe van wielrenner Peter Sagan. Vinden vrouwen dat ook echt aantrekkelijker? Gedragsbioloog prof. dr. Mark Nelissen klaart het uit.

De man bun is al lang geen nieuwe trend meer, maar lange haren zijn nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Integendeel: ze komen vaker voor en nu ook los over de schouders gedrappeerd, zoals bij verleider Ken uit Temptation Island. Vinden vrouwen dat echt aantrekkelijker en zo ja, is er een biologische verklaring voor die harige voorkeur?

Baarden troef

"Er is geen biologische factor die verklaart waarom vrouwen aangetrokken zouden zijn tot mannen met lang haar op hun hoofd," ontkracht gedragsbioloog prof. dr. Mark Nelissen van universiteit Antwerpen meteen die theorie. "Een baard is bijvoorbeeld wél zo'n biologisch signaal. Een man met een baard straalt uit dat hij genoeg testosteron produceert om zich voort te planten, wat vrouwen aantrekt. Want genoeg testosteron betekent biologisch gezien een krachtige man met status, die zijn vrouw onder meer goed kan helpen bij de opvoeding van kinderen."

Een baard trekt biologisch gezien wel vrouwen aan, maar hoofdhaar niet.

Sexy kale mannen

"Maar bij hoofdhaar werkt het juist omgekeerd: veel testosteron zorgt er net voor dat het haar van de man uitvalt. Vandaar dat mannen ook kaal worden en vrouwen niet. Kaal zijn is typisch een mannelijk kenmerk dat ook een gevolg is van testosteron. Dat verklaart ook voor een deel waarom sommige vrouwen een kale man sexy vinden. Het wijst biologisch gezien op een hoge testosteronproductie."

Wielrenner Peter Sagan en zijn ruige coupe
Photo News Wielrenner Peter Sagan en zijn ruige coupe

Vrouwelijk kenmerk

Krijg jij eerder de kriebels van mannen met lang haar tot op de schouders? Ook daar heeft professor Nelissen een verklaring voor: "Lange lokken worden vaker met vrouwen geassocieerd, omdat ze vrouwelijkheid uitstralen. Het is nu tijdelijk in de mode dat ook mannen lange haren hebben, maar eigenlijk zijn we dat niet gewend. Wat ons vaak aantrekt in het andere geslacht, zijn de verschillen tussen onze eigen sekse en die van een ander. Dat maakt dat iets seksueel aantrekkelijk wordt. Zo kan een man brede heupen bij een vrouw mooi vinden, wat eigenlijk biologisch een voordeel is om veel kinderen te baren. Een vrouw kan in dat opzicht verward zijn door een stoere man met lange haren te zien, omdat het niet lijkt te kloppen, zo'n typisch vrouwelijk kenmerk bij een man."

De verschillen bij het andere geslacht zorgen voor seksuele aantrekkingskracht. Daarom kan een man met lang haar verwarrend zijn voor een vrouw.

Tijdelijk fenomeen

Biologisch valt er dus weinig te zeggen voor een man met evenveel flessen conditioner en haarverzorgingsproducten als jij in de badkamerkast. Volgens Nelissen is het dan ook een modeverschijnsel dat wel weer overwaait. "Net zoals kleding modeverschijnselen kent, zal ook deze trend wel weer verdwijnen. Ook bij mode heeft een bepaalde hype niet altijd een functie. Mannen met lange haren zijn een puur cultuurgebonden fenomeen." Vrouwelijke fans van kale hoofden kunnen dus weer opgelucht ademhalen, de mannen hoeven niet naarstig op zoek te gaan naar haargroeimiddel.

Acteur en zanger Jared Leto
Instagram Acteur en zanger Jared Leto12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Ik heb jaren lang mooi verzorgd haar gehad. Ik kan je verzekeren dat ik geen gebrek aan aandacht had van de vrouwen. Dat waren mooie tijden. Maar halfweg de dertig heb ik die lange lokken laten kortwieken omdat ik het tijd vond en omdat het op middelbare leeftijd belachelijk is om zo nog rond te lopen. Lange haren is een teken van jeugdigheid. Als je de 40 nadert kan je daar niet meer van spreken.

 • Nico Demus

  Loop al van men 16 met lang haar,ben er nu 49.of me dat mooier maakt of niet het blijft lang tot het uitvalt dan pas gaat de tondeuse erin.

 • Anonymous

  Neen

 • kelly Bernaert

  Trekt op niks en dan zien die vrouwen meer lesbi's dan hetro's

 • She Shi

  Zeker en vast! Een man bun en baard super sexy en mannelijk. Maar moet wel verzorgd zijn.