Let’s take a selfie, helft van de millennials doet relatie mooier voor dan die echt is

Getty Images
We kennen ze allemaal: die - ietwat vervelende - koppels die onze tijdlijn vol spammen met overgelukkige statussen en ongepaste selfies. Vervelend, overbodig, maar misschien stiekem toch ook iets om jaloers op te zijn? Niet nodig, want stoefen over je relatie op het internet zou een manier zijn om je onzekerheden weg te stoppen. 

De helft van de millennials doet zijn relatie beter voor dan die echt is, althans dat toont een studie aan. Een diepgaande enquête bij meer dan 2.000 Britse volwassenen, in opdracht van relatiebureau Relate, ontdekte dat meer dan de helft van de millennials (51%) en bijna twee derde van de algemene ondervraagden hun relatie er beter doen uitzien dan die echt is. 

Sterker nog, 42% van de millennials en 27% van de algemene ondervraagden gaf aan dat ze sociale media zoals Facebook en Instagram gebruiken om mensen de indruk te geven dat hun relatie perfect is. Nikki Goldstein, seksuoloog en relatie-expert, meent dat dit soort gedrag een teken is dat iemand bevestiging zoekt over zijn relatie bij andere mensen. 

Madeleine Mason, psycholoog en datingcoach, is het daarmee eens. Volgens haar zijn er dan ook verschillende redenen waarom koppels hun successen nog rooskleuriger voordoen. “Mensen houden van aandacht. Positieve verhalen worden nu eenmaal beter onthaald dan negatieve en lokken meer reacties uit”, vertelt ze aan The Independent. “Sommigen voelen zich dan weer onder druk gezet om hun succes te tonen uit angst om anders onsuccesvol gevonden te worden. Anderen willen dan weer geloven dat alles perfect is. Door een positief beeld neer te zetten, laten ze zichzelf geloven dat alles ook écht goed gaat.” 

Keeping up appearances, het is een fenomeen dat altijd al bestaan heeft, maar toch meer tot uiting komt bij de online maatschappij, waar millennials een grote doelgroep van zijn. “Het kan dat mensen hierdoor ongelukkiger worden dan normaal, want er is een groot deel van mentale problemen in relaties die hierdoor verwaarloosd worden”, gaat de psycholoog verder. 

Maar toch zijn we die picture perfect kiekjes op het wereldwijde web zo beu als koude pap. 92% van de ondervraagden gaf aan dat het beter zou zijn als iedereen gewoon eerlijk en open was over zijn leven. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jurgen Van Den Bergh

    Omdat deze generatie millennials denkt dat het leven alleen uiterlijk vertoon en schone schijn is.

  • Glenn Verbeeck

    Triest, maar wel menselijk natuurlijk

  • Henri Troyat

    Een generatie die nog altijd niet volwassen is en waarschijnlijk nooit zal worden. Niet toevallig dat men spreekt over threenagers, m.a.w. tieners met een 3 voor het getal. Snotneuzen dus.