Exclusief voor abonnees

Langzaamaan werd Wim (55) weer mens nadat hij scheidde van zijn hulpbehoevende vrouw. Met Elly vindt hij zichzelf opnieuw uit

Foto ter illustratie.
getty Foto ter illustratie.

“Schenk eens cola voor me in. Pak mijn sigaretten. Ga mijn medicijnen halen bij de apotheek. Smeer een boterham. Je moet de vaat nog doen.” Nadat Manon mindervalide was geworden, vond zij het normaal dat Wim thuis alles deed. Het huishouden, de boodschappen, het eten, de honden uitlaten - naast zijn baan nam hij het allemaal op zich. “Dat doe je nu eenmaal voor de vrouw met wie je getrouwd bent, toch,”

“Na twee zware miskramen was Manons gezondheid ernstig achteruitgegaan; ze sukkelde met hernia’s en kreeg hartproblemen. Ik nam mijn verantwoordelijkheid en zorgde voor haar, al begon ze me steeds meer te commanderen.”

“Ik zag de vrouw op wie ik ooit stapelverliefd was veranderen in een veeleisende bitch. Het claimen nam bizarre vormen aan. Als ik uit huis was, belde ze me voortdurend. ‘Waar ben je?’, ‘Duurt het nog lang?’ Om even rust te hebben, zette ik soms mijn auto langs de weg en schakelde mijn mobiel uit. Als ik nachtdienst had, belde ze naar mijn werk, zodat ik halsoverkop naar huis kwam. Eenmaal daar aangekomen, bleek er niets aan de hand. Ook begon ze me te beschuldigen van vreemdgaan, ik zou het doen met de buurvouw en andere vrouwen zwanger hebben gemaakt. Misschien waren het de medicijnen - valium, opiaten - waardoor ze niet altijd besefte wat ze zei, maar ik denk dat ze het prima wist.”

“Ik was haar knecht, ik werd geleefd en alle aandacht ging naar haar. Zo zagen de laatste veertien jaar van ons huwelijk eruit. Maar het harde werken en de zorg voor Manon begonnen me op te breken. Ik vermagerde sterk, tot ik nog maar 48 kilo woog en naar de huisarts ging. Daar begon ik te huilen. De dokter zei: ‘Wim, je hebt een burn-out’. Ik was onder de last bezweken. Al mijn gevoel voor Manon was verdwenen, we hadden al veertien jaar geen seks meer en kregen vaker ruzie. Ik was op, wilde weg en heb dat tegen Manon gezegd. Natuurlijk was het hard om een hulpbehoevende vrouw achter te laten. Nog drie maanden woonden we in één huis, ik sliep op de bank. Dan zag ik haar bezig achter het fornuis terwijl ze nauwelijks rechtop kon staan, en moest ik me inhouden om haar niet te helpen. Maar ik dacht: als ik straks weg ben, moet ze het ook alleen kunnen.”

“De eerste ochtend dat ik wakker werd in mijn nieuwe huis, heb ik lang op de rand van het bed gezeten. Een zaligheid: de rust, geen commando’s, niemand die zei dat ik ontbijt moest maken, dat ik de was moest doen. Heel stilletjes genoot ik. Tot Manon weer begon te bellen - die eerste ochtend 21 keer. Ik heb viermaal mijn telefoonnummer veranderd voordat het ophield. En langzaamaan ben ik weer mens geworden, kwam er ruimte voor mijn eigen wensen en behoeften.”

“Ik ontmoette Elly, met wie ik sinds twee jaar een relatie heb. Elly komt uit net zo’n huwelijk als ik. Haar man was alcoholist, zij heeft altijd voor hem gezorgd en kwam nooit aan zichzelf toe. Ook zij wilde een ander leven en kunnen zijn wie ze is: een prachtdame. Tussen ons was het liefde op het eerste gezicht: na vijf minuten liepen we hand in hand. Elly is mooi, lief, open-minded. Bij elkaar vinden we wat we in onze eerdere relaties niet kenden: respect, gelijkwaardigheid, gezelligheid, humor, vrijheid. Na ons hele leven voor anderen te hebben klaargestaan, zijn we nu bezig onszelf opnieuw uit te vinden.”
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Polutnik

  Als iedereen moet scheiden , als één van de partners hulpbehoevend word door de één of andere omstandigheid . Dan zouden er honderd duizenden moeten gaan scheiden . Oké , t' is maar hoe je het bekijkt en beoordeeld .

 • Mark Boonen

  Opiaten doen veel met je denkvermogen, op opium gebaseerd drogeer je jezelf dagelijks en dat mag je bijna letterlijk nemen. Levensgevaarlijk is die medicatie. Kijk naar al die beroemdheden die de afgelopen 10 jaar gestorven zijn door opiaten o.a. Michael Jackson, Prince, George Michael

 • Verstappen Martine

  Ik kan dat begrijpen, niet iedereen is opgewassen tegen dit. Zeker niet als je vrouw/man je commandeert. Er moet ook ruimte zijn om zelf eens te ontspannen een hobby of eens met de vrienden weg. Er zijn verschillende manieren om toch hulp te krijgen als je partner er even tussenuit wil. Als hulpbehoevende partner moet je dat ook begrijpen. Het moet van twee kanten komen.

 • Ineke van Toledo

  Niet te vlug oordelen, iedere situatie is anders.

 • Benny Janssens

  Elkaar een beetje helpen , iets kan je toch nog doen zeker. dan had dit voor die partner haalbaar geweest, maar niet op deze manier. Dit kan je niet volhouden . doe dit doe dat.Onmenselijk.