Kussen verboden na 21 uur in Indonesië

Een Indonesisch koppeltje kust in het kader van het traditionele feest van Omed-Omedan, in Denpasar.
AFP Een Indonesisch koppeltje kust in het kader van het traditionele feest van Omed-Omedan, in Denpasar.
In het Indonesische district Purwakarta is het sinds 1 oktober voor ongehuwde koppels verboden te kussen na 21 uur. Wie jonger dan 17 is, krijgt eerst drie waarschuwingen. Volharden ze in de 'boosheid', dan zal de gouverneur eens duchtig met de ouders gaan praten en de ongehoorzame jongeren aansporen te trouwen.

In juli waarschuwde districtshoofd Dedi Mulyadi dat hij 's nachts de televisie zou lamleggen opdat jongeren in zijn district zich beter zouden concentreren op hun koranstudie. Daar kwam niets van in huis, maar zijn nieuwe maatregel is na het uittesten in enkele pilootdorpen in het hele district van kracht.

Koppig
Wie het kusverbod aan zijn laars lapt en jonger is dan zeventien - de wettelijke minimumleeftijd in Indonesië om te trouwen - krijgt drie waarschuwingen. Wie daarna nog eens na 21 uur betrapt wordt op kussen of andere amoureuze esbattementen, mag het aan meneer Mulyadi gaan uitleggen. In overleg met de ouders zal Mulyadi dan beslissen of de jongeren moeten trouwen.

In het dorp Cijunti is vorige week een koppel om die reden gedwongen te trouwen. De kussers, allebei gescheiden, werden drie keer om middernacht betrapt. "De man was verwittigd, maar hij is koppig", verklaarde de dorpschef.

Bewakingscamera's
In zes dorpen liet Mulyadi "ontmoetingspaviljoens" optrekken waar naast stoelen, tafels en Wi-Fi ook bewakingscamera's werden geïnstalleerd. Daar kunnen potentiële geliefden elkaar ontmoeten. Met twee beperkingen: er zijn geen gesloten ruimtes en om 21 uur gaat de keet dicht.

Ongewenste zwangerschappen
Tegen het eind van dit jaar wil het jonge districtshoofd meer dan de helft van de dorpen in zijn district met dergelijk paviljoen uitrusten. Hij hoopt dat de jongeren zo vroeger zullen gaan slapen en "op het rechte pad blijven". Daarnaast wil hij met de maatregel "de eer van de ouders van jonge meisjes beschermen en de strijd aangaan tegen ongewenste zwangerschappen".

In heel Indonesië is abortus verboden. In het district Purwakarta ligt de graad van moedersterfte bij de geboorte dubbel zo hoog als het nationale gemiddelde. Volgens Muyaid is dat te wijten aan te jonge moeders.

Geruststelling
Mulyadi, die al twee keer tot districtshoofd werd herverkozen, schat dat 90% van zijn onderdanen het kusverbod toejuicht. Ook journaliste Dewi Rina meent dat de inwoners van de landelijke en conservatieve regio niet bepaald geschokt zijn door de nieuwe maatregel. "Voor buitenstaanders mag het gek lijken, maar hier is het een geruststelling voor moeders".

Aan zijn kusverbod dankt Mulyadi zijn eerste verschijning op de nationale tv-zender TV1, waar hij 40 minuten lang live te gast was.