Koppels moeten niet per se op elkaar lijken om gelukkig te zijn

Unsplash
Heel wat datingsites en -apps matchen tortelduifjes op basis van karaktertrekken, hobby’s en opleidingsniveau. De redenering: als mensen veel gemeenschappelijk hebben, kunnen ze meer plezier maken. Hoe meer gelijkenissen, hoe beter. Toch? Een nieuwe studie spreekt dat nu tegen. 

Het wordt vaak bekeken als een universele waarheid: we voelen ons aangetrokken tot mensen die op ons lijken. Daar zit zeker een grond van waarheid in, maar de werkelijkheid zit een tikje complexer in elkaar. Volgens een nieuwe studie, die gepubliceerd is in het wetenschappelijke blad Journal of Research in Personality, leiden gelijkenissen niet per se tot een gelukkige relatie. 

Voor de studie hebben wetenschappers van de Michigan State University 2.578 koppels ondervraagd. De deelnemers waren allemaal ouder dan 30 jaar, heteroseksueel en ze hadden een partner. Er werd onder meer gevraagd naar hun algemeen geluksgevoel en welzijn, de tevredenheid over de relatie en hun karaktertrekken. 

Daarbij baseerden de onderzoekers zich op de theorie van de Big Five: 5 dimensies die het karakter van iemand kunnen beschrijven. Die dimensies gaan van openstaan voor nieuwe ervaringen en meningen tot zorgvuldig en georganiseerd zijn, extravert zijn, behulpzaam zijn en emotionele stabiliteit.

Mensen die behulpzaam, extravert en georganiseerd zijn, en niet neurotisch of emotioneel instabiel, zijn gelukkiger met hun relatie. Ook als hun partner behulpzaam is en niet neurotisch, zijn ze gelukkiger. Maar een gelijkaardige persoonlijkheid hebben? Dat maakt volgens de onderzoekers helemaal niet zoveel uit. Als het al een effect had op de tevredenheid van de relatie, was het zéér klein. 

Die bevindingen liggen in lijn met een studie uit 2010. Ook toen gingen de onderzoekers op zoek naar de belangrijkste voorspellers van een gelukkige relatie. Je eigen karaktertrekken en die van je partner bleken de belangrijkste factoren. Gelijkenissen tussen jullie 2 speelden een kleinere rol. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Moehmena Rahous

    Ik ben na 10 jaar uit elkaar van iemand die gelijkaardige trekken heeft. En nu al 25 jaar bij elkaar met iemand die tegenovergesteld is van mij. Maak er zelf wat van in het leven . Meer niet.

  • sarah verbeeck

    Sorry dikke zever . Ben 10 j geleden getrouwd met een ongelofelijk humoristische man die altijd tijd heeft voor een grap en altijd een zonnetje in huis is terwijl ik zelf veel pieker, en te serieus ben maar kijk na 10 j staan we er nog steeds

  • Veerle Hertens

    Ik ben nu 3 jaar getrouwd met een man die mijn complete tegenpool is op elk mogelijk vlak, we hadden 3 dates gehad toen we trouwden. We waren dus niet alleen totaal verschillend maar kenden elkaar zelfs amper. Hij had vriendelijke ogen, ik was rustig. De rest is gekomen omdat we allebei bereid waren te werken voor een goede relatie en ons huwelijk prioritair maakten. Dat is het enige wat telt.