Koppels die hun relatie op Facebook zetten, blijven langer samen

thinkstock
Heb jij er een hartgrondige hekel aan wanneer koppels elkaars Facebookpagina bombarderen met hartjes en liefdesbetuigingen? Of kondig jij gewoon lekker zelf aan dat jouw vriend de beste van de hele wereld is? Als je tot de laatste categorie behoort, is de kans groot dat jouw relatie blijft duren. Want koppels die hun relaties tot in detail op Facebook uit de doeken doen, zouden volgens verschillende studies samen blijven.

Volgens een actuele studie van de universiteit van Wisconsin-Madison zouden koppels die hun relatie tot in de puntjes delen op Facebook (bijvoorbeeld door status updates, foto's, en reageren op elkaars tijdlijn) meer toegewijd zijn aan elkaar en een grotere kans hebben om na zes maanden nog samen te zijn.

Hechtere band
De onderzoekers gingen de interacties tussen koppels na aan de hand van een enquête en door de activiteit op Facebook te meten. Na zes maanden voerden ze datzelfde onderzoek opnieuw uit. De resultaten waren erg interessant. "Als je jezelf duidelijk als een deel van een koppel presenteert op Facebook, dan ben je meer toegewijd aan je partner en zal je relatie langer blijven duren," legt doctor Carolina Toma, assistent professor aan de universiteit van Wisconsin-Madison en co-auteur van de studie, uit.

"Ik maak graag een analogie met trouwfeesten, het is immers hetzelfde concept. Net als bij een bruiloft breng je ook op Facebook al je vrienden samen en kondig je publiekelijk je liefde voor elkaar aan. Dat is psychologisch gezien erg betekenisvol, omdat je jezelf ziet door de ogen van anderen. Je relatie officieel maken op Facebook is een belangrijke mijlpaal waar koppels vaak eerst over praten. Zo ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor koppels," verklaart Toma.

Deze bevindingen worden ook door een ander onderzoek onderschreven. Een onderzoek van de universiteit van Western Illinois uit 2013 kwam tot dezelfde conclusie. Professor Cristopher Carpenter verklaart het als volgt: "Ik ontdekte dat koppels die vaker samen op foto's staan of elkaar meer taggen in status updates een hechtere band en een meer romantische relatie hebben."

Facebook als studiemateriaal
Carpenter vindt Facebook hét middel bij uitstek om mensen en relaties te bestuderen. "We kunnen moeilijk mensen achtervolgen met een taperecorder om te achterhalen wat ze de hele dag zeggen. Via Facebook kunnen we echter een gedeelte van die dagopname bekijken. We zien hoe vaak mensen in interactie treden met hun partner, wat ze zeggen en hoe ze zichzelf voorstellen op hun profiel."

Ook doctor Carolina Toma vindt Facebook rijk studiemateriaal: "We vonden het interessant om na te gaan of koppels die hun toewijding publiekelijk laten blijken, ook in praktijk meer toegewijd zijn aan elkaar."