Koppels die dit doen tijdens het vrijen zijn meer tevreden over hun seksleven

Shutterstock
Communiceer jij tijdens de seks? Dan is de kans groot dat je een meer bevredigend seksleven hebt dan de mensen die hun lippen stijf op elkaar houden. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie die verscheen in het tijdschrift ‘Journal of Sex & Martial Therapy’.

Voor de studie bevroegen enkele onderzoekers 400 mensen over hoe vaak ze communiceren tijdens de seks, hoe ze communiceren (verbaal of non-verbaal) en hoe vaak hun partner met hen communiceert tijdens de seks. Daarnaast moesten ze aangeven hoe gelukkig ze waren met hun seksleven, hun relatie en de seksuele communicatie binnen hun relatie.

Daaruit bleek dat hoe meer de koppels communiceerden, of dat nu verbaal of non-verbaal verliep, hoe meer tevreden de koppels waren over hun seksleven, de seksuele communicatie én hun relatie zelf. Met andere woorden: hoe meer je communiceert, hoe beter de seks. Uiteraard zal je relaas over die mislukte presentatie op het werk of je schoonmoeder die je deze namiddag drie keer opbelde je niet meteen in de mood brengen, maar communiceren over en tijdens de seks heeft wel alleen maar voordelen voor je seksleven.

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar denk er zelf even over na: hoe vaak spreek jij tegen je partner uit wat je nu écht wil in bed? Veel mensen denken nog altijd ten onrechte dat praten tijdens de seks de stemming zal bederven of durven niets te zeggen uit angst voor de reactie van hun partner. Toch is niets minder waar, dat beaamt ook klinisch psychologe en klinisch seksuologe Chloé De Bie. “Als jullie allebei tevreden zijn met jullie seksleven, is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht en moet je vooral genieten van wat je hebt. Maar zo niet: praat erover. Wie zonder meer aanvaardt dat het nu eenmaal zo is, kan geen verandering verwachten. En wat de ander niet weet, kan hij of zij niet aanpassen. Communicatie is en blijft dé sleutel tot een goede relatie, zowel binnen als buiten de slaapkamermuren.”

Al hoef je daarbij - gelukkig - zeker niet alles letterlijk uit te spreken wat je wil. Je kan ook al heel wat bereiken met non-verbale communicatie. Leid de hand van je partner bijvoorbeeld zachtjes naar je clitoris en vagina in plaats van “Raak alsjeblieft mijn geslachtsorganen aan” te scanderen of kreun net dat tikkeltje harder als je partner iets aan het doen is wat je echt opwindt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Febe Chapin

    Ben ik mee akkoord, ik vind het intensiever en leuker.