Jeugd van tegenwoordig? Millennials hebben minder bedpartners

Wie zegt dat alles vroeger beter was, en dat de jeugd van tegenwoordig veel minder waarden en normen heeft, heeft niet helemaal gelijk. Uit een recent onderzoek blijkt immers dat millennials - geboren tussen 1982 en 1999 - gemiddeld minder bedpartners hebben dan hun ouders.

Generatie Y, ook wel Millennials genoemd, blijken met minder mensen de koffer in te duiken dan generatie X - geboren tussen begin jaren '60 en begin jaren '80. Dat concludeerde Jean Twenge, professor in de psychologie aan de San Diego State University. Hij vergeleek het aantal sekspartners van meer dan 33.000 mensen van verschillende generaties en nam telkens het aantal op hun 25e.

Wat bleek? Wie tusen 1901 en 1924 geboren werd, had gemiddeld drie partners. Daarna gaat het aantal echter snel omhoog: Babyboomers (tussen '46 en '64) hadden gemiddeld 11 partners, Generatie X had er gemiddeld 10. Bij Millenials zijn dat er 8.

Ondanks de opkomst van het internet en datingapps zoals Tinder wordt generatie Y ook op latere leeftijd seksueel actief. Waar in 1995 nog zo'n 20 procent van de tieners seks had voor hun vijftiende, was dat rond 2007 nog maar zo'n 12 procent.

Millenials hebben wel het begrip 'friends with benefits' - seks zonder een relatie met die persoon te hebben - uitgevonden, aldus Twenge. Ze hebben evenwel seks binnen een kleinere kring van mensen. Ze trouwen ook later en hebben minder problemen met seks voor het huwelijk. Ook holebi-relaties zijn veel meer geaccepteerd.