Je raadt nooit waarvoor cornflakes oorspronkelijk werden uitgevonden

thinkstock
Om mee uit te pakken op café volgende keer: de verklaring voor het ontstaan van de wereldbekende ontbijtgranen cornflakes. Dr. John Harvey Kellogg had zo zijn eigen redenen om de vlokken in het leven te roepen, en we vermoeden dat hij er anno 2016 zelf voor naar een psychiater zou gestuurd worden.

De Amerikaanse arts John Harvey Kellogg was nogal preuts en conservatief, om het zacht uit te drukken. De dokter had een afkeer voor seks (geen grap), in die mate dat hij in hun 40-jarige huwelijk nooit de liefde bedreef met zijn vrouw Ella. In plaats daarvan adopteerde hij 6 kinderen.

Als Dr. Kellogg al niet open stond voor seks, dan was masturbatie voor hem helemaal uit den boze. Hij schreef een boek met redenen om vooral niet te masturberen, onder de titel 'Plain Facts For Old And Young'. Het boek werd uitgegeven in 1877 en waarschuwde voor 39 bijwerkingen van zelfbevrediging, waaronder acne, epilepsie en mood swings.

Anti-masturbeermedicijn
Wat heeft dat allemaal met cornflakes te maken? Geen paniek, het verhaal wordt nog absurder. Dr. Kellogg was ervan overtuigd dat een gezond voedingspatroon kan helpen om onze lusten te bedwingen. De door hem ontwikkelde ontbijtgranen zijn dan ook een anti-masturbeermiddel voor zijn "patiënten" die het toch niet kunnen laten.

Cornflakes waren dan nog zijn minst extreme oplossing voor masturbatie. Hielp dat niet, dan raadde Dr Kellogg voor mannen aan om een ijzerdraad door de voorhuid te spannen om erecties tegen te houden. Vrouwen zouden dan weer gebaat zijn bij het verbranden van hun clitoris met carbolzuur. We weten niet zeker of ons volgende kommetje cornflakes nog wel zal smaken.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels