Je libido verhogen door chocolade, werkt het echt?

Shutterstock/nina.be
Over afrodisiaca - voedingsmiddelen die seksuele lust opwekken - is al heel wat inkt gevloeid. Zo zouden we naar verluidt meer zin in seks krijgen door een chocolade te eten, maar klopt dat eigenlijk wel?

Het libido is een term die in de seksuologie wordt gebruikt om de behoefte in seks aan te duiden. Die seksdrive is bij niemand exact hetzelfde en verandert bovendien ook. Zo kan bijvoorbeeld stress of medicatie zoals antidepressiva of de pil leiden tot een verlaagd libido. Vooral in relaties kan een verschillende seksdrive voor heel wat problemen en frustraties zorgen. Sommige koppels zoeken er hulp voor bij de (seks)therapeut, medische behandelingen zijn er eigenlijk (nog) niet. Soms wordt testosteron toegediend, maar dat heeft dan weer veel bijwerkingen en helpt ook lang niet altijd. 

Gelukkig zijn er nog afrodisiaca zoals chocolade die lusten opwekken. Of niet? In 2015 bestudeerden wetenschappers enkele van de meest besproken afrodisiaca en ze publiceerden hun bevindingen erover in The International Society for Sexual Medicine. Wat blijkt? De onderzoekers merkten op dat chocolade inderdaad ingrediënten bevat die in verband worden gebracht met een hoog niveau serotonine in het brein, een stof die onder meer onze seksuele lust opwekt. Maar een studie die een groep mensen vergeleek die chocolade at, met een groep die dat niet deed, toonde geen significante verschillen aan op lustopwekkend vlak. De harde woorden van de onderzoekers klinken dan ook als volgt: dat chocolade je seksdrive een boost geeft, is een hardnekkige mythe. Jammer.

Maca

Hetzelfde onderzoek ontdekte echter wel een groot aantal veelbelovende studies  die op seksueel vlak goede eigenschappen toeschreven aan maca, een wortelsoort die afkomstig is uit de Andes. Het zou mannen helpen bij erectiestoornissen en seksuele lust bij vrouwen opwekken. Je zal er wel een tochtje naar de natuurwinkel voor over moeten hebben, want zomaar in de supermarkt zal je het macapoeder niet vinden.

Ook van oesters wordt geloofd dat ze een rol spelen in de lustgevoelens van mannen en vrouwen. Maar ook daar is te weinig onderzoek naar gebeurd om dat effect te bevestigen, zeggen de onderzoekers. Trakteren op oesters als je iemand wil versieren is dus behalve duur ook compleet overbodig.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Alleen wanneer je met regelmaat van partner wisselt, schiet je libido sowieso met regelmaat omhoog....daar kan geen enkele chocola, oesters en al die blabla-verhalen never nooit tegenop :D

 • Wivina Renier

  neen het werkt niet. als je teveel ervan eet krijg je last aan je maag hahahaha

 • Ludo Wouters

  Maar wanneer je haar oesters te eten geeft, dan geef je toch al heel subtiel aan dat je met haar naar bed wilt. Dan weet zij tenminste ook al je bedoelingen.

 • Bert D'Hondt

  Die wetenschappelijke test heb ik thuis ook al lang uitgevoerd. 100% een mythe.