Hou ik van mijn partner of hou ik van het idee van ‘een partner’?

Unsplash / photographer: Laura Ockel
Sommige mensen worden verliefd op het idee van verliefd zijn. Ze vullen hun Spotifyplaylist met zeemzoete liedjes, swipen tot hun vingers pijn doen op datingapps en fantaseren over hun eind goed, al goed. Velen zijn ervan overtuigd dat wat romantiek met de knip van een vinger al hun problemen zal oplossen en hun leven zal verbeteren. Maar niets is minder waar. Is de zoektocht naar een partner het enige wat je bezighoudt? Dan kan het moeilijk zijn om uit te vogelen of je een relatie hebt om de juiste redenen en dan rijst al snel de vraag: “Hou ik van mijn partner of van het idee van een partner te hebben?” 

Er zijn zo van die mensen die haast geobsedeerd zijn met het vinden van ‘the one’. Ze vallen vliegensvlug voor een persoon en dan gaat het razendsnel. Niet snel na de eerste date stippelen ze mentaal hun volledige leven samen uit, hoeveel koters er zullen rondlopen, waar ze op vakantie zullen gaan, etc. Is de relatie gedaan? Dan gaan ze verder met ‘the next one’. In zo'n situatie gaat al snel een belletje rinkelen dat zulke mensen vaak meer verliefd zijn op relaties zelf dan op hun partners. 

Het fenomeen is niet ongewoon. Heel wat mensen vallen als een blok voor de liefde. We kunnen met de vinger wijzen naar romantische komedies die zoveel belang hechten aan relaties. Volgens Chris Armstrong, relatiecoach, zijn er enkele manieren waarop je te weten kunt komen of je gewoon graag een partner aan je zijde hebt of effectief verliefd bent op iemand. 

Eerst en vooral moet je jezelf de vraag stellen: waarom houd je van je partner? Kan je niet aan iets belangrijks denken (die geweldige kleerkast of kookkunsten tellen hier niet mee) dan is dat volgens Armstrong al geen goed teken.

Een volgend probleem kan zijn als er een gebrek is aan intimiteit. Je kan het gevoel krijgen dat er iets mist, ook al weet je niet wat precies. “De fysieke en intellectuele intimiteit ontbreekt volledig terwijl een deel van je emotionele intimiteit opgevuld wordt omdat je je niet alleen voelt", legt Armstrong uit. “Maar je mist nog steeds een deel van je emotionele intimiteit, een diepe connectie ontbreekt.” 

Emotionele intimiteit verwijst naar een bepaalde manier van verbonden zijn. Je deelt je gedachten, gevoelens, dromen en angsten met je partner. Kortom, je weet dat je hen volledig kan vertrouwen. Is de meerderheid van jullie gesprekken luchtig? Dan kan het zijn dat er wat vertrouwen en intimiteit ontbreekt. 

Wat als je erachter komt dat je inderdaad meer van het idee zelf houdt dan van je partner? Dan meent Armstrong dat je vooral rekening moet houden met de gevoelens van je partner op dit moment. “Als je niet van je partner houdt, maar zij wel van jou en zij zijn ervan overtuigd dat deze relatie ergens naartoe gaat, dan moet je eerlijk met hen zijn”, legt hij uit. “Houd hen niet aan het lijntje. Blijf niet in een relatie gewoon omdat je niet weet wat je nu moet doen.” 

Al wijst hij erop dat als je niet verliefd bent op je partner en je denkt dat dat ook het geval is bij hen, de vork anders in de steel zit. “Mensen kunnen daten, zelfs samenwonen en plezier hebben met elkaar zonder dat er liefde aan te pas komt.”

Uiteindelijk moet je een relatie opbouwen met iemand die je persoonlijkheid aansterkt, je behoeftes nakomt en doelen kan aanmoedigen. Het heeft niets te maken met ‘kunnen alleen zijn' of niet. Het is mogelijk om verliefd te worden op iemand, gevoelens kunnen groeien. Weet je wat je aantrekt aan je partner en voel je de intimiteit tussen jullie? Dan heb je om de juiste redenen een relatie. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.