Hoelang mag een ruzie met je partner duren? Dit is wanneer je je zorgen moet beginnen te maken

Shutterstock
In een ideale wereld zijn de ruzies met je wederhelft in 1-2-3 opgelost. Maar zoals je waarschijnlijk wel al merkte is dat niet altijd even simpel, zeker niet als je partner voor de zoveelste keer de vuilniszakken is vergeten buiten te zetten. Soms kan een meningsverschil dan uitgroeien tot een heftige ruzie die geen minuten maar dagen duurt. Maar hoelang mag zo’n echtelijke ruzie duren? En wanneer is er reden tot ongerustheid?

Laten we eerst een ding ophelderen: ruziemaken als koppel is perfect normaal en zelfs een gezond aspect van elke relatie. Ruziemaken toont immers dat je nog om elkaar geeft, zodra je de problemen negeert schort er iets in jullie relatie. Een studie onder leiding van wetenschapper Joseph Grenny toonde zelfs aan dat koppels die af en toe discussiëren of ruziemaken 10 keer meer kans hebben om gelukkig te zijn in hun relatie dan mensen die alles onder het tapijt vegen. Al is natuurlijk wel belangrijk om dat op een constructieve manier te doen.

Uit een 14 jaar durende studie van John Gottman en Robert Levenson bij 79 gehuwde paren bleek dan weer dat koppels die hun meningsverschil meteen bespraken meer kans hadden om samen te blijven dan degenen die nog uren of dagen erna erover bleven doordrammen.

Winnen vs. elkaar begrijpen

Dat is waarom dokter en relatietherapeut Gary Brown zegt dat ruzies eigenlijk maar 10 minuten mogen duren. “Er is een verschil tussen echt ruziemaken en op een gezonde manier discussiëren met elkaar”, vertelt hij. “Bij discussies die langer dan 10 minuten aanhouden ligt de nadruk vaak op winnen. Als je op een constructieve manier discussieert dan gaat het meer om elkaar proberen te begrijpen.”

Als je alleen geïnteresseerd bent in het winnen van de discussie ben je waarschijnlijk veel meer gericht op het uiten van jouw gevoelens en gedachten, dan dat je luistert naar je partner. Maar als je niet naar elkaar luistert, wordt het veel moeilijker om tot een oplossing te komen waardoor de ruzie veel langer duurt dan nodig is.

Maar uiteraard verschilt het van koppel tot koppel. Sommige stellen zijn meer geneigd om langer te bekvechten dan andere paren. “Hoelang je ruziemaakt hangt ook af van jullie eigen persoonlijkheid. Als een van beiden erg koppig is of het moeilijk heeft om zijn of haar ongelijk toe te geven, dan slepen je ruzies waarschijnlijk een pak langer aan”, aldus Brown.

Jullie persoonlijkheden zijn echter niet de enige factor die meespeelt. “Het hangt ook af van het onderwerp”, vertelt Brown. “Als je bijvoorbeeld ruziemaakt omdat een van de twee partners een scheve schaats gereden heeft, dan zal die langer duren dan als je kibbelt over de hond uitlaten.” Volgens hem moet je je vooral zorgen maken als je merkt dat jullie ruzies giftig worden en uren, dagen tot zelfs maanden aanslepen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat ze niet uit de hand lopen.

5 minutenregel

Zo raadt Brown aan om altijd een pauze in te lassen zodra er 5 minuten verstreken zijn. “Even een pauze inlassen kan de gemoederen bedaren. Vraag jezelf daarbij eerlijk af of je de discussie vooral probeer te winnen of écht naar elkaar wil luisteren”, vertelt Brown. “Je kan op die 5 minuten ook uitmaken of de ruzie wel de moeite is om over verder te bekvechten. Is die dat wel? Dan kan je tenminste op een rustige manier verder praten.” Brown zegt daarnaast om rustig te praten. “Als jij erg agressief praat, zal je partner alleen maar erg defensief reageren.”

Lukt het jullie maar niet om op een constructieve manier ruzie te maken? Dan raadt Brown aan om een bezoekje te plannen aan een relatietherapeut. Want hoewel ruzies onvermijdelijk zijn in een relatie, veroorzaken ze niet alleen emotionele stress, maar verslechteren ze ook jullie band als ze dagen blijven aanslepen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.