Hoe succesvol is een tweede huwelijk echt? Dit zegt de wetenschap

Unsplash
Een onsuccesvol huwelijk kan je hele kijk op liefde en relaties veranderen. De romantiek dooft uit, de fantasie verdwijnt. Maar ach, dan is er nog steeds iets zoals liefde en die vindt ons vaak op de moment dat we het het minst verwachten. Je ontmoet iemand nieuw en voelt iets dat je al jaren niet meer gevoeld hebt. Hoeveel we ook geleerd hebben uit ons verleden, een risico nemen lijkt het wel waard. Maar wat zegt de wetenschap over een tweede huwelijk? 

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de wetenschap komt er niet uit. Mensen die voor een tweede keer trouwen, zouden volgens een Britse  studie uit 2013 minder geneigd zijn om te scheiden. Zo eindigt 45 procent van de eerste huwelijken in Groot-Brittannië in een scheiding, terwijl dat de tweede keer slechts bij 31 procent gebeurt. 

Een studie uit 2015 die gepubliceerd werd in the Journal of Family Issues toont aan dat een tweede huwelijk vaker eindigt in een scheiding. Tot die conclusie kwamen de onderzoekers nadat ze een analyse deden bij 2.000 koppels. 

Steeds meer koppels geven een tweede huwelijk een kans. Maar heeft het nu eigenlijk zin? 

“Veel mensen geven hun partner de schuld wanneer hun eerste huwelijk stukloopt en lossen dus nooit hun eigen problemen op”, stelt relatiecounselor Margaret Paul. “Met andere woorden: ze beginnen aan een nieuw huwelijk met dezelfde problemen en vrezen dan dat ze opnieuw de foute partner gekozen hebben in plaats van naar zichzelf te kijken.” 

Wil je dat een tweede huwelijk werkt? Dan moet je kijken naar wat er misliep in het eerste, en ook naar wat je zelf fout deed. Je moet ervoor openstaan om te reflecteren en aan jezelf te werken zodat je je oude gewoontes niet meeneemt in een nieuwe relatie. 

Linda Carroll, huwelijks- en familietherapeut, gelooft dat tweede huwelijken kunnen werken. “Het hangt er allemaal een beetje vanaf hoe het vorige eindigde. Ging het koppel uit elkaar en gaven ze elkaar de schuld? Hebben ze er iets uit geleerd? Als ze iets hebben opgestoken door de breuk dan hebben ze veel meer kans op succes.” 

“Vaak gaan mensen op zoek naar een magische oplossing voor het probleem en denken ze dat ‘de ware' vinden alles gaat oplossen. Wanneer dat het geval is, dan zijn hun slaagkansen niet al te groot”, stipt Carroll aan. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudi Goossens

  Mensen zijn niet gemaakt om samen te blijven..... Geniet meer van vriendschap, dat kan blijven bestaan.

 • Wilfried Vanden Berg

  Ja het kan.Maar je moet er aan werken. Niet als de ene partner schulden maakt, en de andere er moet voor opdraaien. Nu werkt het veel beter. Beide zijn verstandiger en beslissen alles samen. En dit is de beste oplossing. Zonder leugens en onverwachte toestanden , open en eerlijk, dat duurt het langst .

 • Ronny Cuypers

  At hangt er voor een groot stuk van af waardoor het eerste huwelijk faalde. Is het door toegeven aan verliefdheid op een ander persoon? Het gras-is altijd-groener verhaal? Dan zal dat nog wel eens gebeuren tijdens het tweede, derde, vierde huwelijk. Wie zich niet kan beheersen zal toegeven.

 • Romain Nolf

  Wij zijn al 30 jaar hertrouwd dus het kan !