Exclusief voor abonnees

Goedeles liefdesrecept: zo raak je verlost van een narcist

Goedele Liekens
NINA Goedele Liekens
Leven met een narcist is bijzonder pijnlijk. Want zijn gedrag wordt niet gestuurd door echte liefde, ook al speelt hij dat bijzonder goed. Een narcist is uitsluitend op zichzelf gericht. Zo’n relatie is nefast voor je welzijn én voor je zelfbeeld. Er is maar één oplossing: je moet weg van deze navelstaarder. Maar hoe pak je dat aan?

Bereidingstijd: meerdere weken

Voor 1 persoon

• strategisch denken

• een of meerdere hulplijnen

Zo ga je te werk

Stap 1:  Doe het niet alleen

Loskomen uit een narcistische relatie is bijzonder moeilijk, zeker omdat de steun in je omgeving vaak schaars is. Daar zit het charisma en acteertalent van de narcist voor iets tussen. ‘Zo’n lieve, charmante man!’ Zoek professionele hulp. Dat is hier geen overbodige luxe.

Stap 2:  Kneed tot een soepel deeg

Niet alle narcisten zijn hetzelfde: hun diepere verlangens verschillen. De ene wil vooral gezien worden als ‘the good guy’, de ander als ‘geweldig en superieur’. Of zoekt ‘jouw’ narcist eerder altijd het ‘grote gelijk’? Zoek uit wat zijn behoefte is en gebruik dat om je veilig los te weken. Geef hem met mondjesmaat wat hij nodig heeft tijdens de onderhandelingen over financiën, de kinderen, enzovoort. Prent jezelf in dat dit tijdelijk is: breek
met een (fake) smile je ketting los.

Stap 3:  Laat het deeg rustig rijzen

Forceer je narcist nooit in een hoekje waar hij niet wil zijn, want dat komt je duur te staan. Vernederingen, scheldpartijen ... Hij wil je emotioneel breken, met als enig doel om weer grip op je te krijgen. Een gewond dier is een makkelijke prooi. Besef dat het niet over jou gaat! Alle verwijten en beschuldigingen zijn de manier om met zijn gekwetste ziel te leven. Het staat los van jou.

Stap 4:  Doop in glazuur

Wees voorbereid op een regen van liefdesbetuigingen. Dat is zijn geliefkoosde wapen om opnieuw controle te krijgen over jou. Bouw een schild op, zodat je er verweer tegen hebt.

Stap 5:  Laat het glazuur afdruipen

Zoek geen antwoorden. Ga niet in discussie over alle wats en waaroms. Verloren tijd. Hij is en blijft ervan overtuigd dat alles wat fout ging, jouw schuld is. Geef het op, want alles wat je zegt is munitie om jou (weer) af te schieten. Maak je nooit nog zorgen om wat hij van je vindt!

Stap 6: En ... afkoelen

Breek met hem via de coldturkeymethode. Blokkeer zijn nummer. Laat zijn mails en brieven ongeopend. Doe er alles aan om hem te ontwijken. Want één ding is zeker: hij komt terug en verklaart je de vrouw van zijn leven! Maar hij verandert niet. Ga dus nooit naar hem terug.

Lees ook binnen HLN+:

Goedeles liefdesrecept: geef je relatie een energieboost

Zo herken je een narcist

Goedeles liefdesrecept: tapas, hapjes voor een diepere relatie
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lieve Cremers

    Is inderdaad verschrikkelijk hard. Ik ben er eindelijk vanaf. Nou ja, vanaf..... buiten het stalken en scheldtirades en liefdesverklaringen via alle mogelijke kanalen.... Maar hopelijk vindt hij snel een ander slachtoffer.

  • Frank Joos

    Stop toch eens met al die ZEVER .