Exclusief voor abonnees

Goedeles liefdesrecept: zo maak je geen ruzie over een IKEA-kast

Getty Images
Het ineenzetten van IKEA-meubelen blijkt een zware hinderlaag voor je relatie, zo ontdekten onderzoekers onlangs. Zelfs koppels met een perfecte balans qua taakverdeling, lopen ontsporingsgevaar. Heftige conflicten duiken op, aangestuurd door een onderliggende machtsstrijd. Psychologen en seksuologen spreken zelfs van een ‘divorce-trigger’. Hoe vermijd je het?

Bereidingstijd: 1-3 uur (voor 2 personen)

• 1 IKEA-pakket

• 2 partners

• genoeg tijd

Voorbereiding

• Weersta de druk om meteen na het shoppen te beginnen. De perfectie van de showroom zit nog fris in je hoofd: dat schept hoge verwachtingen en legt extra druk. Dit ene kastje verandert de kamer heus niet in de perfecte slaapkamer.

• Drink een koffietje, doe iets anders, neem wat afstand.

Zo ga je te werk

Stap 1. Check de temperatuur

Schat de moeilijkheidsgraad in. Besef dat de handleiding er bedrieglijk eenvoudig uitziet. De klus is zeker bij ingewikkelder kastjes écht niet zo makkelijk als voorgesteld. Spreek die ‘wijsheid’ op voorhand hardop uit.

Stap 2. Splits in twee delen

Spreek af wie de leiding neemt en wie assistent is en hou je aan de afspraak!

Stap 3. Kneed subtiel het deeg

Uiteraard maakt de leider fouten tijdens de klus. Maar de assistent deelt dat uiterst omzichtig en constructief mee. Bij leiders met een groot ego leg je bijvoorbeeld subtiel de juiste instructiepagina op de fout gemonteerde plank. Of doe je dommer voor dan je bent: ‘Zou het kunnen dat … Ik weet het niet, hoor, zo ingewikkeld …’ Formuleer je suggesties als een vraag vol twijfels. De leider wendt dan weer al zijn emotionele intelligentie aan om de neiging tot beschuldigen van de assistent te vermijden. Shit happens: er raken schroefjes kwijt, latjes breken. Behoud de rede, verwijt niet.

Stap 4.  Hou de vlam uit de pan

Ja, de klus zorgt voor stress en frustratie. Wees je ervan bewust dat die emoties je gewaarwording kleuren. Je kijkt door een zwartgekleurde bril.

Stap 5.  Strooi zand erover

De grootste fout die je kan maken is hier en nu conclusies trekken over de ander en je relatie. ‘We passen niet bij elkaar’, ‘Jij bent zo’n betweter’, ‘Jij bent zo onhandig’ en ‘Jij vindt me dom omdat ik een fout maakte’. Besef dat een destructief mechanisme in je hersenen deze gemene truc met je uithaalt. Sla negatieve gedachten vooral niet op als ‘waar’. Het is fake news. Wissen dus!

Stap 6. Laat afkoelen

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een gespannen situatie te verlaten. Ga de was sorteren, laat de hond uit, bel met je vriendin. Je zal voelen dat de spanning daalt, en misschien zie je er de humor van in.

Stap 7.  Versier vrolijk

Succesvolle koppels leren om te lachen met sukkelsituaties. Wie zijn ego onder controle heeft, en noch voor zichzelf noch voor de ander wil ‘scoren’, ziet humor in zijn mislukkingen, of het nu bij een IKEA-kast is, kaartlezen, bij seks of bij het koken. Het vraagt wat oefening, maar het levert je een vrolijkere en gelukkigere relatie op. 

Goedele Liekens
Photo News Goedele Liekens5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Heimo Davidts

  Zielige mensen die daar ruzie over maken.

 • Pedro Gonzalez

  Ja Marieken dat is de beste raad die je hebt gegeven: leg inderdaad de juiste onderdelen bij elkaar want het grote probleem is dat de verschillen die er altijd zijn door onoplettendheid niet gezien worden en dat juist daar de moeilijkheden beginnen. Dan gaat de rest vanzelf.

 • Gunther Abers

  Bij mij zal je dit niet voorhebben want ik vind het plezant. Doe niet liever. Het onspant mij zelf.

 • Berthold ZENNER

  Ons huis staat schier vol met Ikea-meubelen. Nog nooit miserie gehad om ze ineen te steken, laat staan dat we daar woorden of ruzie rond zouden maken.

 • Marieken Cels

  Hoe triest dat mensen zelfs daarvoor ee handleiding nodig hebben. Wij hebben in 22 jaar nog nooit ruzie gekregen door de talloze ikeakasten die we samen geknutseld hebben heen...ik ben degene die snel ziet wat het plan vertelt en de juiste stukken bij elkaar legt, mijn man draait de vijzen vast die ik er niet helemaal in krijg. We houden voor elkaar vast wat vastgehouden moet worden..nooit gedacht dat dat uitzonderlijk was...