Goedele Liekens: dit is wat je moet doen als je een hekel hebt aan je schoonzus

thinkstock
Doris (42) is achttien jaar samen met Jef (44), ze hebben drie kinderen. Ze wordt gek van zijn zus. Hij begrijpt haar jaloezie dan weer niet. Beiden vertellen ze hun versie van het verhaal in NINA. Goedele Liekens geeft tips.

"Met schoonmoedergrapjes moet je bij mij niet komen aanzetten - ik wilde intussen dat ik een lastige schoonmoeder had. Mijn 'probleem' is veel subtieler, veel dichterbij nog: het gaat om de zus van Jef."

"Toen ik hem twintig jaar geleden leerde kennen, was ze al in beeld. Het kleine zusje van die wel heel leuke man, dat altijd ging waar hij ging. In het begin dacht ik zelfs dat ze een koppel waren. Uiteindelijk werden wij twee jaar later een paar, en intussen zijn we al achttien jaar heel happy met elkaar, waarvan zestien jaar getrouwd. We hebben drie schatten van kinderen, onze eigen bloeiende zaak ... we hebben het echt goed. Alleen, zijn zus ... Gék word ik van haar."

"Sofie is vaak bij ons, héél vaak. Ze is de meter van onze oudste dochter, en wil 'bewust aanwezig zijn', zoals ze het zelf noemt. Ze komt gemiddeld drie keer per week langs. En altijd hangt ze rond de nek van mijn man. Ik weet het, het klinkt alsof ik jaloers ben op mijn schoonzus, maar dat is het niet. Het steekt me gewoon dat ze zo aanwezig is in mijn leven, dat ze zich zo opdringt. Kerst viert ze - sinds de dood van hun ouders - standaard bij ons. Onze verjaardagen, Pasen, noem maar op, altijd is ze erbij. En altijd weet ze me op mijn plaats te zetten.

Ze doet het altijd al lachend, zodat Jef luid mee grinnikt, maar mij kwetst het intussen echt. Ik kan honderden voorbeelden noemen. Blijft ze eten en is het niet zo lekker, dan 'grapt' ze tegen de kinderen dat 'mama andere talenten heeft dan koken, gelukkig'. Met kerst had ik voor onze zoon een paar schoenen gekocht die net een maat te klein waren, en dan merkt ze subtiel op dat het gek is dat ik de schoenmaat van mijn eigen kinderen niet ken. 'Maar hé, jij weet dan weer andere dingen, toch, zus?' grijnst ze dan. Intussen weet ik niet wat ik dan wél goed zou doen, want dat vertelt ze me nooit. Het enige wat ze doet is kritiek geven, avondjes met mijn man inpalmen en verrassingen bedenkenvoor mijn kinderen. Soms heb ik het gevoel dat ze mijn gezin overneemt. Het lijkt met de jaren alleen maar erger te worden, zodat ik er alsmaar meer ruzie over maak met Jef. Hij ziet nergens kwaad in, natuurlijk. Hij vindt het alleen maar raar dat ik 'jaloers' ben op zijn zusje ..."

Het enige wat ze doet is kritiek geven, avondjes met mijn man inpalmen en verrassingen bedenken voor mijn kinderen.

Wat Jef nu van de hele zaak vindt en welke tips Goedele Liekens heeft voor het koppel? Dat lees je in ons pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro.