Gevaarlijke seksspeeltjes: jaarlijks 340 ongelukken

Thinkstock
Vorig jaar maakten 340 Belgen melding van problemen met seksspeeltjes, dat blijkt uit cijfers van de vzw Safety Toys na een rondvraag bij de zeven grootste importeurs in België. De problemen gaan van allergieën tot batterijen die exploderen.

De verkoop van seksspeeltjes is aan het boomen, maar de kwaliteit van sommige producten laat te wensen over. Vibrators die uit China geïmporteerd worden voldoen vaak niet aan de Europose veiligheidsvoorschriften. "Die speeltjes zijn wel een pak goedkoper, maar ze kunnen je gezondheid wel in gevaar brengen," legt Nicolas Bustin van SoftLove in de Franstalige kranten van Sudpresse uit. "Onze kwaliteitsvolle speeltjes worden gekopieerd door Chinese fabrikanten aan een fractie van de prijs. Maar door het gebruik van bedenkelijke materialen is de veiligheid van deze producten niet gegarandeerd."

Bustin legt uit wat er allemaal kan mislopen met deze goedkopere vibrators: "Zo was er een vrouw die een vibrerend badeendje op de badrand had gezet. Toen ze haar zoontje wilde wassen in bad en even niet oplette, dacht het kind dat het een speelgoedje was en had hij het eendje in zijn mond gestopt. Enkele ogenblikken later vertoonde hij een ernstige allergische reactie aan zijn mond. Dit kwam door de samenstelling van het materiaal. Dit voorval doet vragen rijzen over de materialen die gebruikt worden in deze goedkopere seksspeeltjes. Niet alle buitenlandse producenten houden zich aan de wetgeving omtrent de gebruikte materialen. Bij de import van deze seksspeeltjes zou de douane meer controles moeten uitvoeren. Maar dan zijn er nog altijd problemen met de seksspeeltjes die via het internet gekocht worden, daar is er helemaal geen controle. Het is de gezondheid van de consumenten die hieronder lijdt."

"Ook de kwaliteit van de batterijen kan soms twijfelachtig zijn. Deze kunnen soms oververhit raken of zelfs exploderen. Als dat gebeurt wanneer een vrouw net het product gebruikt, kan dat ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Er zijn meldingen van dames die naar het ziekenhuis moeten gaan om verschillende onderdelen van de seksspeeltjes uit hun lichaam te laten verwijderen", waarschuwt Nicolas Bustin.

Thinkstock