Ga naar de mobiele website
^ Top

Getrouwde mensen zijn gezonder, en dit is waarom

Thinkstock
'If you liked it then you should have put a ring on it', klinkt het in een van Beyoncé's grootste hits. En Queen Bey heeft het helemaal bij het rechte eind, want getrouwd zijn blijkt goed voor de gezondheid. Zeg dat de wetenschap het gezegd heeft.

Natuurlijk is trouwen goed voor je psychologische welzijn (als je het met de juiste persoon doet tenminste), maar getrouwde koppels hebben ook op lichamelijk vlak een voordeel. Een onderzoek aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh vond het eerste biologische bewijs dat een goede, hechte relatie een rechtstreekse impact heeft op onze gezondheid.

Het verschil is vooral merkbaar in het cortisolgehalte - het stresshormoon dat onder meer bijdraagt tot ontstekingen en chronische ziektes. Uit het onderzoek, uitgevoerd bij 572 gezonde volwassenen tussen 21 en 55 jaar oud, bleek dat getrouwde mensen minder cortisol aanmaken dan ongetrouwde of gescheiden mensen. Doorheen de dag zakte hun cortisolgehalte ook sneller (het is 's ochtends het hoogst), wat gelinkt wordt aan een kleinere kans op hartziekten, een beter immuunsysteem en een betere bescherming tegen diabetes en kanker.

De wetenschappers benadrukken dat het onderzoek maar een eerste stap is in de ontdekking van huwelijksvoordelen. Zo waren de gehuwden relatief jong. "Misschien is gescheiden zijn minder moeilijk voor iemand die 60 is dan iemand die 30 is", klinkt het. "Daarvoor is meer onderzoek nodig." Maar voorlopig onthouden wij dat gehuwd zijn alvast geen kwaad kan. Waar blijft die ring, hmm?

via GIPHY

Meer over8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  30 jaar gelukkig getrouwd en enkele kinderen die al op eigen benen staan, t'kan ook mooi zijn

 • nine kwanten

  Aaaaah, eindelijk de voordelen! Ik zie in de media veel te vaak een te vrije omgang met elkaar...dat het bijna normaal is om niet te trouwen en te vlinderen van de een naar de ander. Ik ben zo blij dat ik getrouwd ben met mijn lieve schat. Ben nog nooit zo gelukkig geweest, samen door alles heen gaan. Zo een fijn gevoel.

 • Anonymous

  Geeft ik ikke al enkele stukgelopen relaties achter de rug misschien? blijven proberen zou ik zeggen, de ware Jacob(a) loopt hier nog ergensrond

 • ik ikke

  Ik heb de kopzorgen niet van getrouwd koppel of samen wonend koppel.

 • Anonymous

  Het huwelijk beschermt mannen voor depressie terwijl het huwelijk voor vrouwen tot depressie leiden kan

Meld een bug