Geïllustreerde vaginagids voor jongeren: "Het is normaal dat vagina's verschillend zijn"

Thinkstock
Het afgelopen jaar steeg het aantal schaamlipcorrecties wereldwijd met 50%. Ook onder jongeren wint de zogenaamde designervagina steeds meer aan populariteit. Door middel van de geïllustreerde vaginagids So what is a vulva anyway? hoopt de Britse vereniging van gynaecologen en verloskundigen de verontrustende trend tegen te gaan.

In 2016 lieten maar liefst tweehonderd Britse tieners onder de achttien een schaamlipcorrectie uitvoeren. Meer dan 150 van die meisjes waren zelfs jonger dan 15 jaar, zo blijkt uit cijfers van het National Health Service in het Verenigd Koninkrijk. Vermoedelijk ligt het aantal ingrepen zelfs nog veel hoger, maar van het aantal uitgevoerde operaties in een privékliniek zijn geen cijfers beschikbaar.

Geïllustreerde gids

Naar aanleiding van de verontrustende trend, heeft het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) een geïllustreerde gids uitgebracht waarmee het meisjes en vrouwen die een zogenaamde designervagina overwegen, wil inlichten over de anatomie van de vagina en de risico's die verbonden zijn aan de plastisch chirurgische ingreep. 

“Er is absoluut geen wetenschappelijk bewijs dat labiaplastie ondersteunt. Bovendien is het risico op (blijvende) fysieke als psychologisch schade aanzienlijk. Na de ingreep is er een verhoogd risico op bloedingen, infecties, beschadiging van het littekenweefsel en verminderde gevoeligheid in de genitale zone. Vooral voor tieners die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden”, zegt gynaecologe en woordvoerster van het RCOG Naomi Crouch aan The Independent.

"Deze gedetailleerde educatieve hulpbron moet jonge mensen helpen om hun vulva beter te begrijpen. Ze leren hoe deze zich ontwikkelt tijdens de puberteit, in de periode waarin ze zich zorgen beginnen te maken over hoe ze eruitzien of voelen. We hopen dat jonge vrouwen gaan inzien dat hun vulva uniek is en gedurende hun hele leven zal veranderen, en dat dit volkomen normaal is", voegt Crouch eraan toe.

Mannen vinden het wel mooi

Dat er voor jonge meisjes geen enkele reden is om zich zorgen te maken over hun vagina, bleek ook recent nog uit de resultaten van de vagina-enquête die nina.be samen met Goedele Liekens liet uitvoeren. Want hoewel meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen (55%) haar vagina maar een lelijk lichaamsdeel vindt, 1 op de 5 vrouwen zich schaamt voor haar vagina tijdens het vrijen en maar liefst 20% haar vagina zou laten verfraaien als plastische chirurgie gratis was, zijn 9 op de 10 mannen het erover eens: de vagina is een mooi onderdeel van het vrouwelijk lichaam.
30 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Patrick Kelchtermans

  Zolang er mensen zijn die plastische chirurgie willen, zullen er chirurgen zijn die de operatie uitvoeren. Iedereen kan met zijn -soms totaal geflipte- wensen naar de chirurg en daar zijn er velen bij zonder ethiek, ze doen alles voor geld. Dat sommige patiënten eigenlijk thuishoren bij de psychiater weten ze wel en dat het beoogde resultaat onbereikbaar is ook, maar het kan hun niks schelen. Kijk naar al die Amerikaanse celebrities, hoeveel kapot geopereerde monsters zitten daartussen?

 • hugo van de velde

  @Jan de Korte . Schillen ? SCHELEN zeker. Wat een onkunde spreid jij tentoon. Schillen is antwerpse spreektaal .

 • Benoit Verbrugge

  Allemaal goed en wel, maar het is nog altijd niet duidelijk waar de clitoris ligt ...

 • Hubert Wouters

  Men zou beter een gids uitgeven voor meisjes en vrouwen over hoe ze een man moeten aanvaarden, hoe hij er ook uitziet. Dat zou een hele verbetering zijn.En vrouwen en meisjes laat niet aan je prutsen door plastische chirurgen. Alle vrouwen zijn mooi als ze willen. Een mooi gekleed kleedje en mooie schoenen, moet zeker geen minirokje en hoge hakken zijn hoor, is meer dan genoeg om mooi te zijn.

 • jean paul buyle

  Beter een ooglidcorrectie,dan zie je de vagina beter