Dit zegt jouw 'relfie' over je relatie

Shutterstock
Nog nooit van een 'relfie' gehoord? Dat is best mogelijk, maar vrouwen in een relatie hebben er vast ooit al eentje genomen. Een relfie is immers een 'relationship selfie' oftewel een selfie die je maakt samen met je lief of man. En een nieuw onderzoek wijst uit dat zo'n relfie best veel over je relatie kan vertellen.

Iedereen heeft ze wel op Instagram of Facebook: koppels die regelmatig romantische selfies posten. Reden genoeg voor de Amerikaanse wetenschapper Benjamin Le om onderzoek te verrichten naar het fenomeen.

In zijn studie, die binnenkort verschijnt in het vakblad 'Personal Relationships', zocht Le antwoord op twee vragen: 

- Zeggen onze relfies iets over onze relaties?
- Vinden we mensen die hun relaties documenteren op Facebook leuk?

Gelukkige relfie = gelukkige relatie
Om de eerste vraag te beantwoorden, liet Le 200 koppels een vragenlijst invullen. Daarna bezocht hij hun Facebookprofielen en wat bleek? De meeste koppels die op regelmatige basis gelukkige relfies posten, zijn ook tevreden over hun relatie.

Voor de tweede studie creëerden Le en zijn team valse Facebookprofielen en testten ze een aantal foto's en posts. Daaruit bleek dat gebruikers van sociale media het oké vinden als je je partner online je liefde verklaart, maar niet als je de melige toer opgaat. Posts als 'Ik hou van Robby' werden oké bevonden, dingen als 'Robby is de allerbeste van de hele wereld en we gaan voor altijd en altijd samenblijven' niet.