Dit plaatje kan voor Facebook niet door de beugel (en de fotografe is in alle staten)

Alweer een plaatje dat voor Facebook niet door de beugel kan: hoezeer een fotografe uit Arizona de gevoelige plekken ook geblurd had, heel wat mannen vonden deze foto van borstvoedende mama's té aanstootgevend. Toen daarbovenop bleek dat ze één tepel over het hoofd gezien had, kende de sociaalnetwerksite geen compassie meer.

Jade Beall, die al vijftien jaar de vrouwelijke vormen op de gevoelige plaat legt, snapt er niets van. "Deze passie voor fotografie is gestart toen ik zelf naakt poseerde (ik woog toen nog ruim honderd kilo meer). Ik wilde de schoonheid, de 'foutjes', de vormen en de kwetsbaarheden van de mama's vastleggen", klinkt het.

Vandaar kwam de inspiratie voor 'A Beautiful Body Project', een boek dat ze vorig jaar publiceerde. Vrouwen vertellen daarin over hun zoektocht naar zelfvertrouwen, in een wereld die almaar meer van hen verlangt. Vergezeld van een onthullende foto uiteraard, zonder gêne en puur natuur. De fotografe wist zoveel harten te beroeren dat ze zelf geen cent in de opstart van haar boek hoefde te steken. Via Kickstarter wist ze maar liefst tienduizenden euro's in te zamelen.

Deze storm van protest is bijgevolg een klap in haar gezicht. "Vind ik het stom dat mannen op Facebook wel hun tepels mogen tonen en vrouwen niet? Natuurlijk. Maar het liefst van al zou ik willen dat Amerikanen hun visie op een vrouwenborst bijspijkeren. Leer naaktheid appreciëren in plaats van zo'n schoonheid af te branden."