Dit is wanneer vrouwen het meeste zin hebben in seks

thinkstock
Wanneer en hoe vaak een vrouw zin heeft in seks is complexe materie en verschilt natuurlijk individueel. Maar twee weken voor de menstruatie zijn vrouwen over het algemeen het meeste ontvankelijk voor een vrijpartij. Biologisch gezien is dat ook de interessantste periode, omdat vrouwen dan op hun vruchtbaarste zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van California.

Onderzoekers van het departement psychologie en breinonderzoek van de Universiteit van Californië hielden de menstruele cyclus, speekselstalen en een uitgebreide enquête bij van 43 vrouwen. Elke dag kregen de vrouwen de vraag "Hoeveel zin had je gisteren in seksueel contact", waarbij ze moesten antwoorden op een schaal van 1 tot 7. Daarnaast kregen ze nog de vraag of ze gemasturbeerd hadden of seks hadden gehad, en zo ja wie er het initiatief toe had genomen. Verder hielden de wetenschappers ook het niveau van oestrogeen en progesteron in het lichaam van de proefpersonen bij.

Evolutionair voordeel

De wetenschappers concludeerden 2 dingen uit hun onderzoek. Hoe meer oestradiol wordt aangetroffen bij de vrouwen - een oestrogeen - hoe meer de vrouw zin had in seks de twee dagen daarna. Progesteron leek het tegenovergestelde effect te hebben en onderdrukte het seksueel verlangen zo'n 2 dagen. Deze twee hormonen fluctueren tijdens de menstruatiecyclus. Het komt erop neer dat vrouwen het meeste zin hebben in seks tijdens hun ovulatie, wat zo'n twee weken is voor de menstruatie uitbreekt. Evolutionair gezien een groot voordeel, want dan zijn vrouwen ook het vruchtbaarste.

Ook tijdens menstruatie

De biologische verklaring voor een grotere zin in seks is dus te wijten aan vruchtbaarheid, volgens het onderzoek van de universiteit van California. Maar er zijn ook vrouwen die net tijdens de menstruatie een verhoogde zin rapporteren. Volgens Colombiaanse wetenschappers valt daar een psychologische verklaring aan te koppelen. De kans dat een vrouw zwanger wordt als ze gemeenschap heeft tijdens haar menstruatie is beduidend lager, waardoor ze onbewust mogelijk zorgelozer van seks kan genieten.