Dit is waarom je beter geen dating app gebruikt

Thinkstock
Mensen die hun seksuele partners via een datingapp ontmoeten, hebben meer kans een seksueel overdraagbare aandoening op te lopen. Dat suggereert onderzoek uitgevoerd door een gespecialiseerde kliniek in Los Angeles.

Zelfs wie zijn seksuele partner online of in een bar of in een club leert kennen, loopt minder risico op een geslachtsziekte dan smartphonegebruikers.  De onderzoekers verzamelden cijfers van 7.000 homoseksuele mannen die een kliniek voor de seksuele gezondheid tussen 2011 en 2013 bezochten. Alle deelnemers gaven informatie over hun druggebruik en het ontmoeten van bedpartners.

Een derde van hen liep zijn seksuele veroveringen enkel in het echte leven tegen het lijf, 30 procent deed dit zowel op café als via datingsites en 36 procent vertrouwde hiervoor op een app. Voora jongere mannen geven de voorkeur aan Tinder en co. De actieve leden van deze apps hadden 23 procent meer kans om gonorroe op te lopen en 35 procent meer kans om met chlamydia geïnfecteerd te raken. De gebruikers hiervan zijn ook niet vies van drugs.

Oorzaak
Een theorie is dat deze apps het makkelijker maken om potentiële partners te ontmoeten in vergelijking met andere meer traditionele methodes. Zo verhogen ze de kans op anonieme en risicovolle ontmoetingen. De laatste jaren worden smartphone apps als Tinder en Grindr steeds populairder om in contact te komen met potentiële seksuele partners. Ze maken gebruik van de gps van de smartphones om andere gebruikers in de buurt te spotten. Grindr was de eerste datingapp en had in 1012 2,5 miljoen nieuwe gebruikers en telde in 2013 6 miljoen gebruikers in 192 landen.

De onderzoekers waarschuwen: "De technologische vooruitgang maakt dat mensen seks krijgen wanneer ze er om vragen. Preventiecampagnes moeten op deze vernieuwingen inspelen."