Dit is de karaktertrek die mensen wereldwijd het belangrijkst vinden in een partner

-
Getty Images -
Welke karaktereigenschap vinden mensen echt belangrijk in een partner? Dat was de vraag waarmee onderzoekers van de University of Swansea in het Verenigd Koninkrijk aan de slag gingen.

De wetenschappers namen hiervoor een groep van 2700 studenten onder de loep uit vijf verschillende landen. Zij kregen de opdracht om een lijst met karaktereigenschappen in te korten tot wat ze écht belangrijk vonden in een potentiële partner. Wat bleek? Dé belangrijkste eigenschap die alle nationaliteiten bovenaan het lijstje leken te zetten was vriendelijkheid.

De studie, die eerder deze maand gepubliceerd werd in het Journal of Personality, vergeleek de datingvoorkeuren van studenten uit twee landen die als Oosters worden beschouwd (Singapore en Maleisië met die van studenten uit een traditioneel Westerse cultuur (Australië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk). Voor het onderzoek kregen de deelnemers zogenaamde ‘partner dollars’, die ze konden uitgeven aan eigenschappen waaraan hun denkbeeldige droompartner moest voldoen. Deze karakteristieken waren fysieke aantrekkelijkheid, goede financiële vooruitzichten, vriendelijkheid, humor, kuisheid, religiositeit, het verlangen naar kinderen en creativiteit.

Elke dollar die ze daarbij uitgaven vertegenwoordigde en stijging van 10% in één eigenschap. Dat wil zeggen dat de deelnemers, om hun partner 40% grappiger te maken dan de rest van de bevolking, 4 dollar moesten uitgeven. Aanvankelijk besteedden ze veel aan elke eigenschap, maar omdat hun budget in elke ronde van het onderzoek kleiner werd, waren de deelnemers genoodzaakt uit te vissen welke eigenschappen ze echt prioritair vonden. Na vriendelijkheid gaven mannen bijna altijd de voorkeur aan fysieke aantrekkelijkheid en kozen vrouwen meestal voor goede financiële vooruitzichten. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Herman Van den Bosch

    Ik heb zo mijn twijfels over die studie, het meest dierlijke in de mens scoort het beste en dat is macht en overheersing.

  • Steven De Baerdemaeker

    Vreemd dat geld hebben een karaktertrek is