Ga naar de mobiele website
^ Top

Deze moeder gaat de strijd aan met de 'roze plaag'

De dominantie van roze voor meisjes sterker dan ooit?
thinkstock De dominantie van roze voor meisjes sterker dan ooit?
Als er één moeder is die echt niet opgezet is met de 'pinkification' van de meisjescultuur, dan zal het Becky Howard wel zijn. Om haar dochtertje van 2,5 jaar oud te beschermen tegen de 'roze plaag' treft ze behoorlijk komische maatregelen.

De 'roze plaag' is volgens deze bezorgde moeder anno 2013 groter dan ooit. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze Lego-reclame uit de jaren 80. Geen roze te bespeuren. Vergelijk dat maar met de nieuwste op kleine meisjes gerichte creaties van de speelgoedgigant. Alles roze en paars wat de klok slaat.

Pinkification
"Net als heel veel moeders van dochters leek de meisjesachtige, roze marketing me in eerste instantie onschuldig. Bovendien had ik beslist dat ik er niet aan toe zou geven. Ik heb ook een zoontje die met plezier met treintjes, maar net zo goed met een theesetje speelt. Mijn dochtertje is daarentegen gefixeerd op de kleur roze omdat ze er in alles mee geconfronteerd wordt, van televisieprogramma's tot verhaaltjes en geschenkjes", getuigt Howard.

Zo wijst de gefrustreerde mama erop dat veel van de spulletjes alleen in het roze verkrijgbaar zijn. Zelfs bij de tandarts wordt haar dochtertje 'prinses' genoemd en gaat ze naar huis met roze stickers.

Schadelijk?
Volgens genderexperte dokter Laura Nelson kan deze roze fixatie best schadelijk zijn. Uit haar onderzoek naar verschillen tussen ingebakken voorkeuren bij jongens en meisjes, blijkt dat we van nature niet aangetrokken worden door roze of blauw. "Wat veel krachtiger is, is de manier waarop we onze hersenen gebruiken en dus vormen en de sociale druk van stereotypes", klinkt het.

De gevolgen van een aanhoudend bombardement van stereotype, 'roze' boodschappen is dat kinderen deze dingen ook gaan projecteren op zichzelf. Nelson kaart aan hoe meisjes bijvoorbeeld gaan geloven dat ze al het emotionele werk moeten doen binnen relaties, dat ze er altijd opgetut moeten bijlopen en dat risico's nemen en leidinggevende functies uitvoeren geen onderdeel van hun toekomst kunnen zijn.

Roze plaag
Aan de mensen die spontaan reageren met "Kleine meisjes houden gewoon van roze", heeft dokter Nelson volgend antwoord: "Genderconditionering begint al op zeer jonge leeftijd, dus het is niet verrassend dat meisjes al van bij de geboorte aangepord worden om meisjesachtig te zijn en een voorkeur te hebben voor roze". Toch willen moeders als Becky Howard ten alle kosten vermijden dat hun dochtertjes zich verplicht voelen om geïnteresseerd te zijn in juweeltjes, make-up en shoppen.

"Om de roze vloedgolf tegen te gaan, heb ik wanhopige, ronduit komische maatregelen moeten treffen. Mijn moeder en ik smokkelden de truttige, roze bedjes van de poppen buiten en hebben al het roze, plastic bestek verborgen om mijn dochter te dwingen van ook met andere kleurtjes te eten. Ik ben ook blauwe, zogezegde 'jongenspampers' beginnen kopen. Het klinkt misschien belachelijk, maar ik wil dat ze haar eigen keuzes gaat maken over wie ze is, wat ze wil dragen en waar ze van houdt", besluit Howard.

toen lego nog 'unisex' was...
Lego toen lego nog 'unisex' was...
 
"Roze representeert een overroepen sociaal concept dat meisjes sterk beperkt en stereotypes verder ondersteunt."


Meld een bug