De wetenschap achter seks: hoe een vrijpartij je hoofdpijn, kater en liefdesverdriet doet verdwijnen

Getty Images/iStockphoto
Dat een potje rampetampen je beter doet voelen, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar blijkbaar is seks ook de ultieme remedie tegen heel wat kwaaltjes of ongemakken.

Het verlicht je hoofdpijn

Onderzoekers ontdekten dat tijdens de seks endorfines vrijkomen die als natuurlijke pijnstillers werken en je hoofdpijn verminderen.

Het helpt bij slaapproblemen

Niet alleen de fysieke activiteit van het vrijen voert je zo in dromenland, maar volgens dokter Laura Bergman komt er ook het chemische stofje oxytocine vrij dat je helpt om in te slapen.

Het voorkomt dat je ziek wordt

Volgens een onderzoek van de universiteit van Wilkes hebben mensen die twee keer per week vrijen, hogere niveaus van de antilichamen immunoglobulinen in hun lichaam, die je beschermen tegen ziektekiemen en virussen, dan degenen die minder vaak vrijen.

Het is goed voor de gezondheid van de prostaat

Onderzoekers van het National Cancer Institute ontdekten dat mannen die vaak een orgasme hebben, ongeveer 21 keer per maand, hun risico op prostaatkanker met een derde verminderen.

Het is goed voor je zelfvertrouwen

Seks geeft je zelfbeeld een grotere boost dan je denkt. Zo activeert seks het plezier- en beloningssysteem in je hersenen waarvan onderzoekers zeggen dat het je zelfvertrouwen vergroot. Daarnaast verbetert seks volgens James Coan, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Virginia, je geestelijke gezondheid doordat de feelgoodstofjes oxytocine en endorfines vrijkomen.

Het vermindert je stress

Onderzoekers ontdekten dat een dagelijks potje rampetampen leidt tot een verhoogde celgroei in de hippocampus, het deel van je hersenen dat je stress reguleert. Seks zorgt er ook voor dat je minder cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, in je lichaam aanmaakt waardoor je je meer ontspannen voelt.

Het is de leukste remedie tegen een kater

Hoewel het nog niet echt wetenschappelijk bewezen is dat seks je kater verhelpt, staat het wel vast dat een vrijpartij je pijn wegneemt waardoor je je instant beter voelt.

Het verlicht je pijn

We vertelden je al dat seks helpt om je hoofdpijn te verlichten, maar volgens professor Barry R. Komisaruk verhoogt het ook je pijngrens. Hij en zijn team vonden namelijk dat een orgasme chronische rug- en beenpijn kan verhelpen. Van masturbatie is ook gebleken dat het menstruatiekrampen en zelfs artritis kan verminderen.

Het helpt tegen liefdesverdriet

Hoewel er nog maar weinig onderzoek naar gedaan is, kan reboundseks je echt beter doen voelen. Je wordt er zelfzekerder van én het doet je beter voelen over je singleleven.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tina Colpaert

  Is daar een wetenschap voor nodig iedereen weet dat toch al lang!!!!

 • Karel van Velzeke

  en ik die dacht dat die vrouwen die hoofdpijn verzonnen,lol

 • Charlotte De greef

  Seks met de juiste man is het beste dat er is. Met de verkeerde is het een ramp en gelden al deze voordelen volgens mij niet.

 • Mario Verstraten

  Man: schat, zullen we vrijen? Vrouw: nee ik heb hoofdpijn. Man: daarom juist!

 • Yves Vermeulen

  Als ik een kater heb, is seks wel het laatste dat ik wil.