De twee woorden die je beter vermijdt als je ruziemaakt met je partner

Getty Images
Feit: koppels maken al eens ruzie. Maar zelfs als de gemoederen verhit raken, vermijd je toch beter deze twee woorden om je relatie gezond te houden.

De twee woorden die je beter niet gebruikt tijdens een ruzie? 1. Altijd en 2. Nooit. Als je erover nadenkt, sprak je deze woorden waarschijnlijk al talloze keren uit: “Jij vergeet altijd om je bord in het afwasmachine te stoppen!” En jij kreeg waarschijnlijk al te horen “Waarom kan jij nooit op tijd komen?”

Op het eerste gezicht lijken de woorden ‘nooit’ en ‘altijd’ vrij onschuldig. Het is bovendien erg makkelijk om “Je doet dit altijd” of “Je doet dat nooit” te scanderen als je kwaad bent. Toch is de kans groot dat je je partner onterecht beschuldigt. Je partner stak heus wel al eens het servies in de vaatwasmachine en jij kwam zeker wel al eens op tijd. Waarom het uitmaakt dat het niet helemaal juist is? Wel, in plaats van dat jullie het werkelijke probleem aanpakken en proberen op te lossen, eindigen jullie in een heen en weer gekibbel over wat jullie wel of niet doen.

Blijf in de plaats daarvan bij de feiten, en belangrijker nog: hoe je je daarbij voelt. Vertel je partner wat die volgens jou verkeerd doet en waarom je dat niet leuk vindt. Wedden dat je levensgezel de volgende keer wel het vuilnis buitenzet?
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dielan Bols

  Tjah... en vaak is't ook dat men het nooit doet of altijd. Wat moet je dan zeggen? Uw eigen herhalen helpt ook niet zenne.

 • marc de Volder

  "ik wurg je "en "de buurman/vrouw doet het beter "is ook nefast voor je relatie...

 • Rudy Fosselle

  Het woordje 'jij' is nog een grotere boosdoener. 'Ik' hoor je omzeggens nooit bij ruzies. ..

 • Johan Vercarre

  Inderdaad, en zo zijn er al veel huwelijken gesneuveld tegenwoordig.