Ga naar de mobiele website
^ Top

De tien stereotypen waar hij of zij mee vreemd gaat

Hij met de secretaresse, een collega op zakenreis of haar beste vriendin; zij met de tuinman, de sportleraar of de oude vlam. Stereotypen bestaan om de reden dat ze meestal kloppen, dat weten we onderhand wel. Ook op vlak van ontrouw dus. Wat wordt opgevoerd in films en series, vertoont een belangrijke parallel met de realiteit.

Dat blijkt niet uit wetenschappelijk onderzoek, maar wel uit de 30-jarige ervaring van echtscheidingsadvocate Marilyn Stowe. Ze zet in de Huffington Post de tien partijen op een rijtje waarmee 'typisch' wordt vreemdgegaan.

1)    Sportleraar/personal trainer/fitness instructrice

Ze zijn jong, ze zijn extreem fit en het is hun job je tevreden te houden met de geleverde diensten. Ze steunen je in moeilijke tijden, motiveren je om steeds een stapje verder te gaan en stuwen je zo naar ongekende hoogtes. Met al die endorfines in je lijf, voel je je koning(in) ter wereld en dat wordt geprojecteerd op wie je dan bijstaat. Een vonk en een affaire zijn geboren.                    

2)    De collega

Een klassieker en het is niet moeilijk om te zien waarom: je spendeert soms meer uren op kantoor dan je er wakker thuis bent. Er is altijd wel iemand waar je mee opschiet, waartegen je je hart lucht of waartoe je je aangetrokken voelt. Tel daarbij een gezamenlijk project met strakke deadline, onredelijke overuren en de ontlading na het harde werk resulteert niet zelden in meer dan een drankje. 

3) De (buitenlandse) dienster/barman
Een vakantieliefde als het ware, en een die verrassend vaak voorkomt. Al is het niet onlogisch: weg van huis, in je eentje iets drinken... en het eindigt ermee dat de barman/dienster psycholoog van dienst is - of meer dan dat. Een kleurrijk lichtpuntje in je grijze bestaan, een verstrooiing op een plek waar thuis even niet bestaat.

4) De werkman
Veel vrouwen zijn er niet in dit beroep, dus deze is meestal voor de vrouwelijke partijen. Zeker omdat zij het vaakst thuis zijn om de tuinman of loodgieter te ontvangen en aan het werk te houden. Al is het niet enkel de desperate housewife die valt voor de klusjesman, ook carrièrevrouwen zijn niet zelden gecharmeerd van een man die weet hoe hij zijn handen moet vuilmaken.

5) Het jongere model
Klassiek een cliché voor mannen (die kiezen voor de jonge, blonde, strakke secretaresse), maar met de nadruk op de 'cougar' is het ook minder taboe voor vrouwen. Al kiezen zij er eerder voor na de scheiding, zo lijkt het wel. Ook hier valt de aantrekking moeilijk te negeren: ze zijn jonger, energieker, strakker, slanker en bieden een totaal ander leven dan hetgene waar je uit weg wil. Als ze ook voor jou vallen dan betekent dat een enorme boost voor het zelfvertrouwen: je voelt je weer aantrekkelijk, zelfverzekerd en de wereld ligt weer aan je voeten, net als toen je 25 was.

6) De man/vrouw van je beste vriend(in)
Ook een cliché en alweer vaker realiteit dan we zouden willen geloven. Het is 'iets dat je niet doet' en tegelijk: is het zo verwonderlijk dat die vrienden, waarmee je vaak een liefde voor dezelfde films, eten, reizen en interesses deelt, dezelfde smaak hebben voor partners?

Een glas te veel na een dinertje en afruimen kan een andere dimensie krijgen. Of wat start als bezorgdheid voor de vriend(in), wordt een vertrouwenspersoon, een boezemvriend(in), een verliefdheid. Dat je ertegen moet vechten, maakt het al te intenser en de ontlading des te groter.

7) De oude vlam
De oude vlam, 'the one that got away', degene die af en toe opduikt in een 'wat als'-fantasie. Moderne communicatietechnologie maakt het gemakkelijker dan ooit om het contact te herstellen, en de bijbehorende vlam. Het begint onschuldig, maar blijft lang niet altijd zo.

8) Trauma

Het leven na een traumatische ervaring is niet gemakkelijk, zeker niet als je die niet deelt met je partner. Een treinramp of kettingbotsing die je samen overleefde, die lift waar je samen vastzat of de persoon die altijd op hetzelfde moment chemo kreeg als jij: zij weten echt wat je hebt meegemaakt, omdat ze er ook waren. Dat schept een band. En, niet onbelangrijk, in tijden van doodsangst werkt één biologisch mechanisme opvallend goed: verliefd worden. De gedeelde gebeurtenis, de steun die je aan elkaar hebt en de biologie werken samen richting één ding: een relatie.

9) De replica
Je hebt genoeg van de irritante gewoontes van je partner, je kan niet meer leven met zijn/haar karakter... maar die nieuwe liefde doet je ogen oplichten. Blijkt dat het twee druppels water op de ex lijkt. Of hoe duidelijk blijkt dat mensen gewoontedieren zijn, die vaker vast zitten in een patroon (of 'type') dan ze zelf beseffen.

10) De fantasie

Het gaat niet altijd goed in een relatie. Dat zijn de tijden waarop het gras groener lijkt aan de overkant. Waarop een nieuwe relatie een gemakkelijke uitweg lijkt uit het ploeteren en de hindernissen, de wrijvel en de irritatie in een huwelijk. In één klap zijn alle zorgen en problemen van de baan, zo lijkt het wel. Tot ook deze relatie serieus wordt, routines begint te vertonen en minder spannend wordt...

Dit zijn natuurlijk niet de enige 'types mensen' waarmee wordt vreemdgegaan, en ze zijn ook geen reden om je partner te wantrouwen als hij/zij kan gelinkt worden aan één van bovenstaande. Verander de wereld, begin bij jezelf, zo zei de wijze Phil Bosmans: wees zelf op je hoede voor bovenstaande situaties als je je partner niet kwijt wil. Of wees zo eerlijk om de juiste conclusie te trekken voor er iemand gekwetst raakt. (edp)Meld een bug