De psychologie achter goedmaakseks

Unsplash
Het maakt niet uit hoe goed het gaat met je relatie. Vroeg of laat is het normaal dat jullie eens ruzie hebben. Een ruzie kan op het moment zelf verschrikkelijk zijn, maar raar genoeg kan het ook voor opwinding zorgen. Een stomende portie goedmaakseks, helpt dat echt? Dit is wat er omgaat in je hersenen. 

“Wanneer koppels ruziën, lopen de emoties hoog op”, legt psycholoog Samantha Joel uit. “Als we schrik hebben dat we een relatie kwijt zullen raken, dan kan de volledige ervaring op een psychologische manier bedreigend zijn.” Volgens een studie die uitgevoerd werd door de universiteit van Valencia kan de hormonencocktail van noradrenaline, adrenaline en testosteron die vrijkomt tijdens een ruzie ervoor zorgen dat je opgewonden raakt. Deze hormonale rush kan in combinatie met de perceptie dat je relatie door je vingers glipt voor verlangens zorgen. 

Maar hoe komt het dat we kunnen overgaan van boos naar opgewonden in één-twee-drie? Experts zijn van mening dat onze lichamen ongeveer hetzelfde reageren op positieve en negatieve emoties. Er is dus een overlap. Het proces kan uitgelegd worden aan de hand van een experiment uit 1974 dat gepubliceerd werd in The Journal of Personality and Social Psychology

Tijdens het experiment werden mannelijke proefpersonen ondervraagd door een vrouw terwijl ze op een enge instabiele brug stonden. Een andere groep onderging hetzelfde proces terwijl ze op een veilige, stabiele brug stonden. De resultaten toonden aan dat de mannen op de instabiele brug zich meer opgewonden voelden ten opzichte van de vrouw dan de andere groep. Dat is vergelijkbaar met een ruzie met onze partner. “De staat van woede tijdens de ruzie wordt omgezet in een staat van opwinding tijdens de seks”, legt filosoof Aaron Ben-Zeév uit.  

Ook psychotherapeut Esther Perel heeft een verklaring waarom ruzie met je partner opwindend kan zijn. Erotisch verlangen vloeit volgens haar voort uit afstand. In haar boek ‘Erotische Intelligentie’ legt ze uit dat seks gewoon minder interessant wordt als je weet dat je het kan krijgen wanneer je maar wil. Tijdens een ruzie creëer je afstand, waardoor je opnieuw meer aantrekkingskracht voelt. Je moet je partner als het ware opnieuw veroveren. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • lauren van eupen

    Sex is zwaar overroepen. Ben al jaren single. En heb amper of geen sex gehad. En mis t niet hoor. Sex heb je niet nodig om gelukkig te zijn.

  • Kurt Cockaert

    Ik doe niet aan goedmaakseks. Als madam op mijn heupen werkt ga ik ze er niet voor belonen ook. Oh ja, ook vrouwen hebben graag seks. Mannen zijn niet geiler dan hen hoor.

  • Danielle Duym

    Ik heb op mijn 46ste besloten niet meer samen te wonen met een man en ook de seksuele boeken definitief dicht te doen. Sindsdien gaat het veel beter met mij. Aan "goedmaakseks" heb ik nooit willen doen. Ik vind dat een belachelijk concept.