Ga naar de mobiele website
^ Top

De 20 beste plaatsen ter wereld om een vrouw te zijn

Thinkstock
Nee, niet omdat de knappe mannen er wonen, maar wel omdat deze landen tiptop zijn voor vrouwen op verschillende gebieden. Het allerbeste land om vrouw te zijn is IJsland, maar ook verrassende landen als Rwanda, Lesotho en Burundi hebben zo hun voordelen. België staat niet in de lijst van The Independent on Sunday.

Beste land ter wereld om vrouw te zijn: IJsland
In IJsland is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in het algemeen het hoogst, als er rekening gehouden wordt met politiek, onderwijs, tewerkstelling en gezondheid. Het slechtste land op dat vlak is Yemen, het gevaarlijkste is Afghanistan.

Beste land om politica te zijn: Rwanda
Rwanda is het enige land ter wereld (!) waar de meerderheid van de parlementsleden vrouw is (45 op een totaal van 80). Al zijn er nog massa's landen waar gewoonweg géén vrouwen een politiek mandaat uitoefenen: Saoedi-Arabië, Yemen, Qatar, Oman en Belize.

Beste land ter wereld om moeder te worden: Noorwegen
Moederlijke mortaliteit is de sterfte van moeders van dag 1 van de zwangerschap tot 42 dagen na de bevalling. Op dat vlak ben je nergens beter af dan in Noorwegen waar slechts 1 op 7.600 moeders bezwijkt. In Afghanistan is de situatie het slechtst: een moeder heeft er 200 keer meer kans om te sterven tijdens een bevalling dan door een bom of door kogels.

Beste land ter wereld om te bevallen: Griekenland
Als het enkel om de bevalling gaat, kan je maar beter in Griekenland zijn: daar sterft 1 op 31.800 vrouwen in het kraambed. De situatie is het ergst in Zuid-Soedan, waar het hele land nog geen 20 officiële vroedvrouwen kent.

Beste land om te leren lezen en schrijven: Lesotho
Het begin van de emancipatie van de vrouw, is educatie. Dat weten ze in lesotho maar al te goed, waar 95 procent van alle vrouwen kan lezen of schrijven... in vergelijking met 83 procent van de mannen. Blijf weg uit Ethiopië: daar kan nog geen één op vijf vrouw lezen, al doen mannen het met 42 procent ook niet denderend.

Beste plaats om een land te leiden: Sri Lanka
Vrouwen aan de top... in Sri Lanka is dat al 23 jaar het geval. In België net als in de States, Spanje of Zweden is het nog altijd wachten op het eerste vrouwelijke staatshoofd.

Beste plaats om een kunstenares of artieste te zijn: Zweden
Zweden heeft zich tot doel gesteld om de gendergelijkheid in de kunsten te vergroten. Dat betekent dat de subsidies evenredig verdeeld worden tussen mannen en vrouwen, en dat de filmindustrie quota kreeg opgelegd.

Beste plaats voor een bedrijfsleidster: Thailand
Verrassing: Thailand heeft het hoogste percentage vrouwen in een raad van bestuur of bedrijfsleiding: 45 procent. In België is er nog altijd discussie over de vraag of dat nodig is. Gelukkig kan het altijd slechter, zoals in Japan waar slechts 8 procent van de plekken in senior management voor vrouwen is weggelegd.

Beste land om te werken: Bahamas

De economische participatie en opportuniteiten voor vrouwen is het best op de Bahama's. De kloof tussen mannen en vrouwen is er op 6 jaar tijd met 91 procent verkleind. Yemen scoort alweer het slechtst: de kloof is er maar 32 procent kleiner geworden in dezelfde periode.

Beste land om een journaliste te zijn: Caraïben

Nergens zijn zoveel print-, tv- en radiojournalistes als in de Caraïben: 45 procent. Afrika scoort het slechtst met 30 procent, Europa doet niet veel beter met 35 procent.

Beste land voor een abortus: Zweden

Tweede vermelding voor Zweden en wel omdat ze vrouwen een verregaande keuze heeft over haar eigen lichaam. Abortus is er mogelijk tot 18 weken zwangerschap zonder verplichte 'goedkeuring' van dokters. In het Verenigd Koninkrijk kan het zelfs tot 24 weken, maar daar moeten wel twee dokters instemmen. In El Salvador, de Filipijnen en Nicaragua is er dan weer geen mogelijkheid tot een legale abortus.

Beste land voor tewerkstelling: Burundi

Burundi is het enige land ter wereld waar de tewerkstellingsgraad van vrouwen hoger is dan die van mannen: 92 versus 88 procent. Pakistan scoort hier het slechtst: vier keer zoveel mannen zijn daar aan het werk dan vrouwen.

Beste land om als vrouw geld te verdienen: Luxemburg

Klein maar fijn: Luxemburg is samen met Noorwegen het beste land om geld te verdienen. Mannen en vrouwen verdienen er evenveel vanaf 40.000 dollar per jaar. Saoedi-Arabië maakt hier de slechtste beurt: waar vrouwen 7.157 dollar verdienen, rapen mannen 36.727 op.

Beste land om naar de universiteit te gaan: Qatar

Per mannelijke universiteitsstudent, worden er zes vrouwelijke ingeschreven. Noot: of hun educatie hen ook een plaatsje in de economie verovert, is nog afwachten. Slechter dan in Tsjaad kan alvast niet: daar worden drie keer meer mannen dan vrouwen ingeschreven.

Beste land om lang te leven: Japan
Al jarenlang aan de top: vrouwen worden het oudst in Japan. Gemiddeld 87 jaar, 7 jaar langer dan mannen. In België worden vrouwen maar 81 jaar. Vrouwen sterven het vroegst in Lesotho (gemiddelde leeftijd 48), en zelfs twee jaar vroeger dan hun mannen.

Beste land voor onbetaald werk: Denemarken

Deense vrouwen spenderen het minst tijd aan onbetaald werk per dag: 'maar' 57 minuten meer dan de Deense mannen. In Mexico is de situatie het ergst: daar verrichten vrouwen 4 uur en 21 minuten extra onbetaald werk in vergelijking met mannen.

Beste land om een atlete te zijn: USA

Nergens word je als vrouwelijke sportster zo goed betaald als in de VS: maar liefst vijf van de best verdienende sportvrouwen ter wereld komen uit de States. Saoedi-Arabië heeft dan nog nooit een vrouw afgevaardigd naar de Olympische Spelen. Geen wonder: sport is verboden voor meisjes op school.

Beste land om te scheiden: Guam (Micronesië)

Enigszins verwarrend deze categorie, want er wordt geen gewag gemaakt van wetgeving enkel van scheidingsgraad. Nergens ter wereld valt een huwelijk zo vaak uiteen als op Guam, nergens minder dan in Guatemala. Of dat dan ook betekent of het leven goed is na de scheiding, is een andere vraag.

Beste land om als vrouw auto te rijden: India
India is het eerste land dat een taxibedrijf met enkel vrouwelijke chauffeurs uit de grond stampt. In Saoedi-Arabië mogen vrouwen niet eens rijden.

Beste land voor hoogopgeleide jobs: Jamaica
Zes op tien leidinggevenden in Jamaïca is vrouw, het hoogste percentage ter wereld. Yemen staat alweer op de laatste plaats met amper 2 procent.Meld een bug