De 2 vragen die voorspellen of je relatie gedoemd is

thinkstock
Hoe weet je of je de ware hebt gevonden? Het is een vraag die de mensheid al eeuwen plaagt, maar nu zou er een eenvoudige manier zijn om te achterhalen of jouw huwelijk de tand des tijds zal doorstaan. Twee wetenschappers aan de Universiteit van Virginia beweren immers met het antwoord op twee eenvoudige vragen te kunnen voorspellen wat jouw slaagkansen zijn (of de kans op scheiding) in de toekomst.

"Hoe gelukkig ben je met je huwelijk in vergelijking met hoe gelukkig je zou zijn als je niet getrouwd was?" en "Hoe denk je dat je echtgenoot op deze vraag geantwoord heeft?" Die twee eenvoudige vragen werden in de jaren 80 twee keer aan 4.242 Amerikaanse koppels gesteld met zes jaar ertussen.

Economen Leora Friedberg en Steven Stern analyseerden recent pas de data en kwamen tot de weinig verrassende vaststelling dat mensen die dachten net zo gelukkig te zijn in een relatie als single, ook meer kans hadden om zo te eindigen. Maar mensen die het geluk van hun partner in de relatie overschatten, liepen nog meer kans op scheiden.

Man versus vrouw
Opvallend is dat slechts 41 procent van de deelnemers het antwoord van hun wederhelft correct kon raden. Zestig procent van de koppels hadden dus een incorrect beeld van elkaars gevoelens en bij ongeveer een kwart van hen leidde dat tot 'serieuze' discrepanties.

Vrouwen hadden de neiging te denken dat hun man er als single slechter aan toe zou zijn dan dat de mannen dit zelf beoordeelden. Mannen hadden de omgekeerde reactie bij het inschatten van hun vrouw. Over het algemeen waren zes jaar later, bij de tweede bevraging, zeven procent van de koppels gescheiden.

Onderhandelen
En volgens de onderzoekers is net die inschattingsfout het probleem van veel koppels. Dit brengt namelijk het 'onderhandelen' in een relatie uit balans. "Als ik geloof dat mijn vrouw heel gelukkig is met ons huwelijk, zal ik haar misschien onder druk zetten om meer huishoudelijke taken te doen of meer bij te dragen", legt Professor Stern uit. "Als ze echter op dat moment niet volledig overtuigd is van de relatie, kan dit net de laatste druppel zijn en beslist ze misschien wel dat een scheiding beter zou zijn voor haar."

De resultaten laten volgens hen dan ook zien hoe belangrijk het is om water bij de wijn te doen: "Ik kan bijvoorbeeld instemmen om meer huishoudelijke taken te doen, waardoor mijn persoonlijk geluk misschien wat daalt, maar ik dat wordt gedeeltelijk teniet gedaan doordat ik weet dat mijn partner er beter van wordt", aldus Friedberg.