Exclusief voor abonnees

Daan is 26 en nog altijd maagd: “Ik voel enorme druk”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Daan Wielens uit het Nederlandse Deventer is 26 en heeft ‘het’ nog nooit gedaan. Hij maakte de documentaire ‘Knaap’ over de druk die zijn maagdelijkheid op zijn schouders legt. “Ik ben echt niet de enige: dit komt veel vaker voor dan mensen denken.”

‘En, nog geneukt?  Zou je haar ‘doen’? Hoe gaat het met de meiden? Nog iemand naar de grond getrokken? Ga je naar de hoeren, als ik voor je betaal?’ Allemaal vragen die Daan Wielens regelmatig te horen krijgt. Hij heeft nog nooit seks gehad. 

“Omdat er zoveel over seks wordt gepraat, lijkt het alsof het heel raar is dat ik het nog nooit gedaan heb”, legt hij uit in de openingsscène van zijn afstudeerfilm, die vanavond wordt uitgezonden op het Nederlandse themakanaal NPO 2 Extra. De docu gaat over de druk die zijn maagdelijkheid hem oplegt. “Het voelt alsof ik een wedstrijd moet gaan spelen en iedereen wil dat ik die wedstrijd ga winnen. Maar wat als ik die wedstrijd verlies? Ik voel een enorme druk.”

Waarom heb je hier eigenlijk een film over gemaakt, Daan?

“Over seks wordt heel veel gepraat, maar ik kwam erachter dat bijna niet over mannelijke maagdelijkheid op latere leeftijd gesproken of geschreven wordt. Ook online niet. Blijkbaar is dit een groot taboe, terwijl het heel normaal is. Dit komt veel vaker voor dan mensen weten of denken. Waarom zou dit dan iets zijn waar je je voor moet schamen?”

Schaam je jezelf eigenlijk ? 

“Deels. Omdat het zo’n taboe is en er dus niet over wordt gepraat, is het voor mij ook een taboe. Omdat ik soms ook het gevoel krijg dat het raar is. Als bijvoorbeeld andere mannen erover beginnen en vragen; heb je het leuk gehad in bed? Dan denk ik: ik kan er niet over meepraten. Dan heb ik het lastig.”

Tussen het maken van de docu en dit gesprek zat een jaar. Heb je inmiddels misschien seks gehad?

“Nog niet. Maar de gelegenheid is er geweest. Een meisje vond me leuk, we hebben gedatet. We zaten hier in de auto en toen had ik kunnen zeggen: ga je mee naar huis? Later bleek dat ze daar voor open had gestaan. Ze zei: ik hoop dat ik diegene ben die je kan vertrouwen.”

Maar dat deed je dus niet. Waarom niet?

“De angst om te falen. Het gaat allemaal zo snel. De veilige route is om niks te zeggen. Dan weet ik dat er ook niks fout kan gaan. Dat is vaker op dit soort momenten geweest. Dat het allemaal te snel ging. Het gaat allemaal zo snel.”

Daan Wielens (26) maakte op zijn 25e de docu ‘Knaap’, over de druk van zijn maagdelijkheid.
FOTO HISSINK Daan Wielens (26) maakte op zijn 25e de docu ‘Knaap’, over de druk van zijn maagdelijkheid.

Waar ben je dan bang voor?

“Ik weet het niet zo goed. Misschien om te falen. Iets wat ik nog nooit gedaan heb, moet ik dan in een keer gaan doen. Dat brengt onzekerheden met zich mee. Ik weet ook; als het niet gebeurt heeft het niet direct gevolgen. Toch zit ik mijn hoofd dan te twijfelen, te ratelen. De stap om uiteindelijk iets te gaan doen is de zwaarste, de moeilijkste. Het is dan in één keer concreet.”

Klinkt als een impasse. Hoe ga je die doorbreken? 

“Ik denk stapje voor stapje. Ik had bijna een relatie gehad en was nog nooit zo dichtbij geweest. Dus het zijn gewoon stappen die ik zet. Dat geeft zelfvertrouwen. Het moet met kleine stapjes.”

Wat ik heel paradoxaal vind: uit je documentaire maak ik op dat onzekerheid een grote rol speelt bij  je maagdelijkheid. Tegelijkertijd heb je de ballen er een film over te maken.

“Dat is anders. In dit geval ben ik regisseur en de hoofdpersoon. Ik zet de camera neer, heb de controle over de film en hoe ik er vanaf kom. Als iemand anders deze documentaire had gemaakt, had ik het niet geweten.”

Seksualiteit is maatschappelijk ook verbonden aan het idee van mannelijkheid. Hoe kijk jij daar tegenaan? 

“De opvatting is: als je als man seks hebt met veel vrouwen, dan ben je een echte man. Maar dat hoeft voor mij niet altijd zo te zijn. Er zijn ook mannen die niet voortdurend machogedrag vertonen en alle vrouwen hebben.”

Wat heeft deze documentaire je opgeleverd? 

“Misschien meer rust. In mijn omgeving weet nu iedereen het. Ik krijg alleen maar positieve reacties. Gevoelsmatig ligt er nu ook iets minder druk op mij. Het is gewoon zo, het speelt, het is niet iets raars.”

Hoe kijk je naar de toekomst? 

“Zelf heb ik zoiets van, het moet niet te lang duren. Ik wil het een keer ervaren, meemaken. Maar wat ook heel belangrijk is: ik wil ook graag een vriendin. Dat is misschien wel belangrijker dan seks hebben. Daar gaat de docu ook over. Het gaat ook over verliefd worden.”

De documentaire ‘Knaap’ is morgenavond om 20.25 uur te zien op het digitale themakanaal NPO 2 Extra. Ook is de documentaire vanaf vanavond om 20.25 uur te zien via de website van 2doc, op het platform Makers van Morgen.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc wils

  Beter maagd dan een draak van een vriendin aan de hand.

 • Johan Apatride

  Pff, het is gewoon het resultaat van de sociale druk en de media dat men "het" zo vroeg mogelijk moet doen. Ik ben 45, nog altijd maagd, gezond en lig er absoluut niet van wakker.

 • Mathieu Vandelook

  De maatschappij geeft ons dan ook een totaal verkeerd beeld over liefde met alle Disney films en romcoms. De harde waarheid is helaas dat er niet op elk potje, een dekseltje past.

 • Martin Essen

  Ach... ik ben inmiddels 40 en ook nog steeds maagd. Nooit seks gehad, enkel gezoend of wat knuffelen. Ervaar ik ook druk?! Nee man, het boeit me geen ruk! En anders was ik wel naar de hoeren gegaan.

 • Daiko Katana

  Ik snap de heisa niet. Ik ben er dubbel zo oud en heb het nog nooit gedaan. Wel kansen gehad, maar het is er nooit van gekomen. Druk heb ik nooit gevoeld, seks is iets tussen jou en je partner en het kan me dan ook geen bal schelen wat anderen er over vinden of denken. Het is niet omdat het alomtegenwoordig is, dat er vaste regels en richtlijnen voor bestaan.