Exclusief voor abonnees

Daan (41) is vreselijk verliefd op zijn collega: “Mocht er een drankje of een pilletje bestaan om dit niet meer te voelen? Zeg het mij”

Ana Jarén
Elke week tekent Anke Michiels kleine en grote liefdesproblemen van lezers op. Seksuoloog en relatietherapeut Wim Slabbinck weet raad. Vandaag: Daan (41) is verliefd op een collega, die hem blijft aantrekken en afstoten. “Ik ben er zíék van. Mijn vrouw weet van niks.”

We hebben afgesproken in zijn stamcafé. Hij wacht aan de toog, mailt hij me. Ik zal hem herkennen aan een jeansbroek en blauw hemd. Aarzelend doet Daan die dag zijn verhaal. “Ik ben verliefd op een collega. Ik ben er zíék van. Mijn vrouw weet van niks.”

“Ik ben nooit stapelverliefd geweest op mijn vrouw. Maar het klikte wonderwel tussen ons. We zitten op dezelfde golflengte, over alles. We hebben samen een zoontje. Zij vond het best moeilijk in het begin, dat ik niet verliefd op haar was: ‘Ach, verliefdheid gaat voorbij, de rest is belangrijker’, zei ik. Ik was ook oprecht gelukkig. Maar het laatste jaar is de sleur erin gekropen. We staan op, werken, eten en gaan slapen. Elke dag hetzelfde. Als zombies. Wij hebben in zes jaar tijd niet één keer een babysit genomen; alles staat in het teken van onze zoon. Als ik mijn vrouw daarover aanspreek, begrijpt ze niet wat het probleem is. Zij is in een paar jaar mentaal zoveel ouder geworden. We hebben ook amper nog seks. Zij wil ’s avonds vroeg gaan slapen. Ze kleedt zich niet meer op. Ze laat nooit nog de teugels los. Terwijl ik net zin heb om samen buiten te komen. Om voluit te léven.”

“Misschien is het net dat levendige dat ik terugvind bij mijn jongere collega. Ik ken Nadine al heel wat jaren. Maar onze contacten waren puur collegiaal. Tot we nauwer gingen samenwerken. Nadine gaf andere signalen, ze ging zich anders kleden. Vrouwelijker. Ze flirtte. Ze gaf mij aandacht en ze genoot van de mijne. Zes maanden geleden besefte ik plots: verdorie, ik ben verliefd. (luider) Maar echt zot verliefd! Ik heb dit nog nooit gevoeld.” 

Nadine blijft me aantrekken en afstoten. Elke keer als ik afstand neem, komt ze me weer zoeken. Ik hang aan een koordje

“Toen ik het haar vertelde, reageerde ze nogal gelaten. Ze zei niet nee, maar ook niet ja. Ook zij heeft een gezin thuis. We stuurden massa’s verliefde berichten naar elkaar. Maar nooit gaven we toe aan méér. Ik heb het nochtans meermaals gevraagd: ‘Ontsnap een dag met me.’ Op zulke momenten gaat ze stevig op de rem staan. Wat mij enorm in de war brengt. Waarna ze opnieuw een lief bericht stuurt, en ik de wereld weer aankan. Ik heb geprobeerd om die positieve energie in mijn eigen relatie te steken, maar dat lukt voor geen meter. Ik denk – ook thuis – alleen aan Nadine. Die blijft me aantrekken en afstoten. Elke keer als ik afstand neem, komt ze me weer zoeken ... Ik hang aan een koordje.”

“Ik ben een rationele man. Ik wil niet weg bij mijn gezin, maar tegelijkertijd weet ik met dit gevoel geen blijf. Ik krijg Nadine niet uit mijn hoofd en ik vind het verschrikkelijk. Ik slaap er niet van. Ik ben al drie kilo afgevallen. Mocht er een drankje of een pilletje bestaan om dit niet meer te voelen? Zeg het mij a.u.b. Eén keer ben ik zelfs beginnen te hyperventileren op het werk. Het was een paniekaanval. Omdat ik het niet meer aankan. Ik heb toen even een andere job gezocht. Ik heb op andere diensten gesolliciteerd. Om Nadine niet meer te hoeven zien. Deze verliefdheid zet alles, heel mijn leven, op losse schroeven. Ik wil ervan af. En tegelijk wil ik niet zonder. Want dan is alles weer zo saai. Dan verveel ik me weer te pletter. Of noemen ze dit nu een midlifecrisis? (lacht) Ik besef ook dat er een deur is opengegaan: ik kan echt verliefd zijn! Dat wist ik niet. Wat als ik dit nog vaker tegenkom in mijn leven? Dat kan niet de bedoeling zijn, toch?”

“Het thuis opbiechten zou alles kapotmaken. En dat wil ik niet. Er is niemand beter voor me dan mijn vrouw. Maar ik verlang naar het speelse, het uitdagende, het spannende van Nadine. Ik vind haar ook mooier en aantrekkelijker dan mijn vrouw. (stiller) Vreselijk, dat ik zoiets zeg. Ik heb tien jaar lang niet één keer naar een andere vrouw gekeken. Maar als je me vandaag vraagt: wil je een affaire met Nadine? Ja. Zou ik het schuldgevoel aankunnen? Ja. Alles is beter dan leven met een verlangen dat maar niet ingelost wordt. Dit sleept al meer dan een half jaar aan. En in oktober? Dan gaat Nadine trouwen. Drie keer raden wie ze als allereerste uitgenodigd heeft? Juist. Mij.”

(lees verder onder de foto)

Seksuoloog Wim Slabbinck.
Medialaan Seksuoloog Wim Slabbinck.

De raad van Wim Slabbinck: “Neem de regie in je relatie”

“Eerst en vooral: verliefd worden op iemand anders overviel al méér dan vier mensen op de tien in een vaste relatie. Veelal vallen we voor een collega, overigens. Jij bent zeker geen uitzondering, je hoeft jezelf niets te verwijten. Wel moet je op zoek naar de oorzaak. Je zit in een relatie waar je niet voor tekende. Zes jaar geen babysit? Dat is heftig. Uit onderzoek weten we dat het relationele en seksuele geluk van koppels daalt in het eerste jaar na de geboorte. Dat is normaal, want de zorg staat voorop, maar een kind kan de verschillen tussen een koppel versterken. Hoog tijd dus voor die babysit! Spreek hierover met je vrouw.”

“Persoonlijk vind ik dat je als individu in een relatie recht hebt op privacy. Dit voor jezelf houden is oké. Ik raad jou wel aan om thuis te vertellen dat je niet langer gelukkig bent. Neem je relatie in handen en durf stappen te zetten. Dat kan opbouwend: je kan vertellen dat je verlangt naar hoe het vroeger was. Benoem waarom je voor haar koos en wat je nog altijd fijn vindt. Vertel dit op een moment waarbij je in verbinding bent. Neem haar mee uit, verras haar, regel misschien zelf die babysit? En ga ook eens mee slapen om negen uur ’s avonds. Meer tijd samen doorbrengen lijkt me beter dan thuis te liggen denken aan je collega.”

“Ik begrijp dat je vrouw zich vooral als ‘mama’ opstelt, en niet langer als ‘jouw vrouw’. En net dat vrouwelijke vind je terug bij je collega. Dat jij nu voor het eerst een echte verliefdheid ervaart, verklaart natuurlijk waarom je hier zo ondersteboven van bent. Van werk veranderen is een optie, maar dan moet je je toch even afvragen: is deze verliefdheid het allemaal waard? Er bestaat geen pilletje tegen deze gevoelens, maar het vertelt jou wel waar je naar verlangt. Van leuke uitjes maken tot vaker vrijen: díé boodschap zo snel mogelijk bij je vrouw krijgen is van het grootste belang. Hoe kan jij werken aan een inniger huwelijk? Heb je alles al geprobeerd? Als jouw vrouw de beste is voor je, zoals je zegt, verdient zij jouw extra inspanning, toch?”

“Het feit dat jouw collega de boot afhoudt, en niet overgaat tot fysieke stappen, volstaat niet om je gevoel af te remmen. Maar dat ze jou uitnodigt op haar trouwfeest? Dat wil zeggen dat ze jou belangrijk vindt in haar leven, maar ook dat ze duidelijk kiest voor een toekomst met haar man. Misschien kan je dit als duidelijk signaal opvatten, dat het tussen jullie niks wordt?” 

HEB JIJ OOK EEN LIEFDESPROBLEEM DAT JE (ANONIEM) WIL DELEN? MAIL DAN NAAR ANKE MICHIELS, ANKE.MICHIELS@NINA.BE. 

Geen onderwerp waar meer over wordt geschreven en gesproken dan de liefde. Wij verzamelen de beste artikels over lust en liefde in dit dossier.

Hoe ga je om met seksuele verlangens als je partner ver weg woont? Relatie-expert geeft tips

Emily (36): “Mijn man heeft nooit zin in seks en ik weet niet meer wat ik moet doen”

Koffers uitgepakt en scheiden maar: waarom de liefde bekoelt tijdens de vakantie én hoe je dit voorkomt
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carlos Simonis

  Wat is het echt, verliefdheid of pure geiligheid ?

 • Katrien Van Vosselen

  Verander dan van job hé. Probleem opgelost.

 • Mario Plein

  Bedenk dat er meer is in het leven als uw piet achterna lopen en besef dat zij ook gewoon poept en piest als iedereen. Het is het niet waard, ga maar eens horen bij zij die op emotionele impulsen leven, hoe gelukkig zij zijn.

 • PETER VANDAELE

  Leef alsof het je laatste dag is, en leef, pak alles wat je kan.

 • willy van der Wijk

  tja we zijn allemaal van vlees en bloed !!!!!!!!!!